{ "title": "Ani Burun Kanaması", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/ani-burun-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 22:50:36", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Ani Burun Kanaması, genellikle kuru hava veya sıcaklık gibi nedenlerden dolayı meydana gelen kişinin kendi kendine tedavi edebileceği bir hastalıktır. Ani burun kanaması durumunda tek veya iki burundan da aynı anda kan gelebilir, bu kan hafif şekilde veya yoğun bir şekilde olabilir. Bazen birkaç saniye sürebilen ani burun kanamaları 10 dakikada sürebilmektedir.

Epistaksis olarak tıp dilinde adlandırılan burun kanamaları her yaşta insanın başına gelebilir. Ani burun kanamalarının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Genellikle hastalıktan veya rahatsızlıktan ziyade hastalık veya rahatsızlığın belirtisidir. Burnumda bulanan damarlarımız en küçük travmada bile kanayabilecek kadar hassastır. Burnunu temizlemeyi bilmeyen, çokça karıştıran insanlarında oluşan ani burun kanamalarının en büyük nedeni, bu hassas damarların hafif bir darbede bile kanamaya başlamasıdır.

Ani burun kanamaları, burnun ön tarafında oluşan kanama (Anterior) ve burnun arka tarafında oluşan kanama (Posterior) olarak ikiye ayrılır. Burnumuzun ön tarafında oluşan ani burun kanamaları özellikle nezle veya ufak darbelerden dolayı kanar ve kanama hafiftir. Posteriorda gerçekleşen ani burun kanamaları ise yüksek tansiyondan (Özellikle yaşlı kişilerde), tümörden ve herhangi bir ilaç kullanımından (Sivilceler için kullanılan haplar gibi) kaynaklı olabilmektedir. Tıbbi müdahale gerektirebilen bu kanamalar aniden başlayabilir, uzun sürer ve ağır, ciddi kanamalardır.

Ani Burun Kanaması Nedeni Olan Başlıca Etmenler

Kuru Hava: Hemen akla gelmese de ani burun kanamasına neden olan en büyük etmenlerden biri kuru havadır. Kuru ortamda bulunan kişinin burnu kurudukça burun zarları, kanamalara ve enfeksiyonlara karşı hassaslaşır. Çok soğuk havalarda burundaki damarların çatlayıp kanaması veya çok sıcak havalardan dolayı vücudun aşırı su kaybetmesi ve buna bağlı olarak burnun kanaması, kuru havadan kaynaklanan ani burun kanamasıdır.

Darbeler, Yaralanmalar ve Kırıklar: Yukarıda da belirttiğimiz örnekteki gibi kişinin sürekli burnunu karıştırması, çocukların burnuyla sürekli oynayarak burnuna cisim sokmaya çalışması ve buna bağlı olarak burnu koruyan tabakanın yok olması gibi nedenlerden kaynaklanan ani burun kanamaları çok sık rastlanmaktadır. Boks gibi dövüş sporlarıyla uğraşan kişiler veya herhangi bir kaza, trafik kazasından ötürü burna gelen şiddetli darbeler de ani burun kanamasına neden olur.

Sümkürme: Burnumuzun tıkanıklığını açmak için aşırı bir güçle sümkürmeyle de ani burun kanamaları görülebilir. Burna binen ani basınç nedeniyle yukarıda da bahsettiğimiz hassas damarlarımız çatlar ve kanamaya başlarlar.

Solunum Hastalıkları: Saman nezlesi veya sinüzit iltihabı gibi ciddi solunum hastalıklarına sahip olan kişilerde sık ve ani burun kanaması meydana gelebilmektedir. Grip veya nezle gibi geçici solunum enfeksiyonlarından dolayı da burnun içindeki mukoza kurur ve kabuk oluşturmaya başlar. Grip, nezle olan kişi de hafif bir hapşırmayla bile burnun içinde oluşan bu kabukları yarıp burnun kanamaya neden olmasına yol açabilir.

Ani Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ani burun kanamalarında sebebine bakılmaksızın ilk amaç burnun kanamasını durdurmaktır. Ani burun kanaması sık sık tekrar etmeye başladığında yapılması gereken ise KBB hekimine başvurup bu ani burun kanamasının nedenini öğrenmek ve tedavi edilmesini sağlamaktır. Ani burun kanaması sebebin anlaşılması için ilk önce hasta muayene edilmesi gerekir ve ani burun kanamasında genellikle ilk muayene ile kanamanın kaynağı anlaşılır. Ani burun kanamasının sebebi anlaşılmadığında veya herhangi bir şüphe oluşturacak durum fark edildiğinde ise tansiyon ölçülmesi, sinüzit filmi çekilmesi, bağırsak parazitinin araştırılması, kan pıhtılaşma testleri veya kan hastalıkları ile ilgili testlerin ve tetkiklerin yapılması ile kanamanın kaynağı araştırılır ve tedavi edilir.
" } ] }