{ "title": "Aşırı Burun Kanaması", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/asiri-burun-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:11", "author": "İlkgün Şahbazoğlu", "article": [ { "article": "
Aşırı Burun Kanaması, Burnumuzun içinde mukoza denilen bir yapı bulunmaktadır. Burun kanamaları bu yapının herhangi bir yerinin kanamasından dolayı olur. Burun kanamaları önden yani burun deliklerinden veya arkadan yani genizden gelebilir. Burun kanamalarını önden ve arkada olmak üzere bu şekilde ikiye ayrılır. Burun kanamaları kanamanın sebebine bağlı olarak da burun kökenli (Primer) ve sistemik sebeplere bağlı (Sekonder) olarak da ikiye ayrılıyor. Aynı zamanda burun kanamalarını yetişkin ve çocuk olarak da sınıflandırabilir.

Tehlikeli Burun Kanamalarının Belirtileri Nelerdir?
Bölgesel Burun Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?
Sistemik Burun Kanamaları
Aşırı Burun Kanaması Sırasında Yapılması Gerekenler; İlk önce kişi sakinleştirmeye çalıştırılmalıdır. Heyecan ve panik halinde tansiyon yükselir ve kanama durmazsa baş hafifçe öne doğru eğilmeli ve kanın mideye gitmesi engellenmelidir. Dik oturulmalı ve yatmak gerekiyor ise de baş yüksekte kalmalıdır. Burnun yumuşak kısmını 5 dakika boyunca sıkıştırılmalıdır. 5 dakika sonunda eğer hala kanıyorsa burnun içi soğuksu temizlenmeli pıhtılar uzaklaştırılmalıdır. Daha sonra tekrar iki parmaklı burnun yumuşak kısmı sıkıştırılmalıdır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir.
" } ] }