{ "title": "Bebeklerde Burun Kanaması", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/bebeklerde-burun-kanamasi-7144.jpg", "date": "20.01.2024 08:41:51", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Bebeklerde Burun Kanaması, bebeklerde beklenmedik bir anda yaşanan burun kanaması sıklıkla karşılaşılan klinik vakalarından bir tanesidir. Bebeklerde yaşanan burun kanaması genellikle burnun 1 cm'ye kadar gerisinde meydana gelir. Bu bölgede kanama yaşanmasının başlıca sebebi kılcal damarların yoğun olarak bu bölgede toplanmasıdır. Burnun bir deliğinden ya da iki deliğinden birden de kan gelebilir.

Bebeklerde Burun Kanaması Neden Olur?

Bebeklerin burun boşluğunda yer alan tabaka yapı itibariyle zedelenmelere açık ve çok ince damarlıdır. Bu dokuların tahriş olması ya da kuruması kısa süren kanamalara sebep olur. Burunda kuruluk, burun kemiğindeki ya da burun kıkırdağındaki eğrilikten dolayı hava akımının normalden hızlı akmasından kaynaklanır. Yaşanan bu kuruluk çoğunlukla burun içerisinde kabuklanmaya sebep olur. Buda beklenmedik zamanlarda kendiliğinden burun kanamasını ortaya çıkarır. Kapalı ve kuru ortamlarda kuruyan burnun ovuşturulması, karıştırılması ya da şiddetli şekilde sümkürülmesi sonucunda sıklıkla kanamalar yaşanabilir. Genelde 2 yaşın üzerindeki çocuklar burnunu karıştırmayı alışkanlık haline getirmiştir. Devamlı burnunu karıştıran çocuklar farkında olmadan burun içindeki kılcal damarlara zarar verdiği için yaşanan burun kanamaları kaçınılmazdır. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu olan grip, nezle ya da sinüzit gibi hastalıklar geçirmiş olan bebeklerde kuru havaların da etkisiyle sıklıkla burun kanaması yaşanabilir. Bunların dışında burna alınan darbe sonrasında burunda meydana gelen kırıklar ve darbe sonrasında yüzde meydana gelen kırıklar bir süre sonra kanamalara neden olabilir. En kötü ihtimal olarak ise burun boşluğunda, burunda ya da genizde yapılan tetkiklerle varlığı ispatlanmış kötü ya da iyi huylu tümörler mevcutsa bu da ara sıra kanamalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kendini sürekli tekrarlayan kanamalar yaşanırsa bebek mutlaka Uzman bir doktora götürülmelidir.

Bebeklerde Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Bebeklerde burun kanamasını durdurmak için birkaç yöntem bulunur. Bunlardan birincisi bebeğin başının kesinlikle geriye atılmamasıdır. Bunun yanı sıra tampon yaparak kanı durdurmak için bez, pamuk ya da başka bir nesne kullanılmamalıdır. Çünkü böyle bir durumda tampon sonucunda burundan gelecek olan kanama genizden de gelebilir. Bu da bebeğin boğulmasına yol açar. Bunların dışında bebeğin kafasını ıslatmak ya da bebeğin boynunun arkasına buz koymak burunda yaşanan kanamayı durdurmaz. Bebeklerde yaşanan burun kanamasını durdurmanın doğru ve en sağlıklı şekli öncelikle bebeğin dik şekilde oturtulmasını sağlamaktır. Bebeğin başı öne eğilerek kanın yutulması ve boğazdan aşağıya kanın gitmesini engellenmelidir. Kanayan burnun delikleri baş ve işaret parmağınız arasına alınarak sıkıştırılır. Yaklaşık 10 dakikalık bir süre bu şekilde uygulanan baskı kanamayı bir nebze durduracaktır.

Burnun sıkıştırıldığı sırada bebeğin ağzı açılarak bebeğin ağzından nefes alması sağlanmalıdır. Burun sıkıştırıldığı sürece parmakların o bölgeden çekilmemesi gerekir. Kanama 10 dakika içerisinde durmazsa diğer yöntemler denenmelidir. Bir diğer yöntem de iki parmak yardımıyla burun kanatlarına şiddetli şekilde bastırılmasıdır. İmkân varsa burna soğuk su çekilerek sümkürme sağlanmasıdır. Yaklaşık 5 dakika kadar sonra eğer burun kanaması hala devam ediyorsa yeniden burun içerisine soğuk su çekilerek burun temizlenmeli ve tekrar burun kanatları 5 dakika kadar bastırılmalıdır. Burun kanaması tam olarak durana kadar bu işlemi 5'er dakika arayla birkaç kez tekrarlanmalıdır. Çoğunlukla bu yol kullanılarak burun burun kanaması nedeyse %90 civarında durdurulmuş olur. Ancak tüm bu yöntemlere rağmen kanama durmuyor ya da kanama belirli aralıklarla sürekli kendini tekrar ediyorsa mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
" } ] }