{ "title": "Bebeklerde Burun Tıkanıklığı", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/bebeklerde-burun-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 17:19:18", "author": "Şener", "article": [ { "article": "
Bebeklerde burun tıkanıklığı, her zaman hastalığa bağlı olarak yaşanmaz. Ancak bebeklerin huysuzlaşmasına ve uyumasına engel olur. Bebeklerde görülen burun tıkanıklığının belirtileri öksürme, beslenme bozukluğu, sesli nefes alışverişi, aşırı salya artışı, boğuk sertle ağlama ve hapşırmadır. Çoğunlukla bu tıkanıklıklar yetişkinlerde olduğu gibi mukus birikiminden ve burun kanallarının iltihaplanmasından kaynaklanmaz. Bebeklerin sıkıntılarını dile getirememesinden dolayı meydana gelen belirtilerin iyi incelenmesi gerekir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı neden kaynaklanır?

Sağlıklı bebeklerde burun içi ortamının nem oranının azalması nedeniyle, burun içinin kuruması sonucunda tıkanıklık yaşanabilir. Bebeklerde genel olarak mamaya alerji, virüs ve bakteri enfeksiyonu, kuru hava ve geniz et büyümesi gibi sebeplerden burun tıkanıklığı yaşanabilir. Aşırı burun mukusu artışı genelde bir hastalığı çağrıştırsa da her zaman bir hastalık olarak karşımıza çıkmaz. Bebeklerdeki gürültülü nefes alma, burun tıkanıklığı burundaki küçük bir yapıdan kaynaklanabilir. Genellikle bebeğin büyümesiyle birlikte bu sorunlarda hafifleme ve iyileşme gerçekleşir.

Bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek için ne yapılabilir?

Burun kanallarının reçetesiz satılan salin burun damlaları ile nemlendirilmesi, salgıların temizlenmesini sağlayabilir. Bebeğin bulunduğu odanın buharlaştırıcı cihazlarla nemlendirilmesi burun tıkanıklığının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bu tür aletlerin dikkatli kullanılması gerekir. Temiz tutulmadıklarında, bakteriler üreyerek enfeksiyon riski oluşturabilirler. Tuz oranı yüksek olan okyanus suyu ya da serum fizyolojik gibi maddelerle beslenme ve uyku öncesinde burun lavajı yapılabilir. Rahatsızlığın şiddetine göre uygulamanın sıklığı ayarlanmalıdır. Burunda yoğun akıntı oluyorsa, burun aspiratörleri ile burun içinde olan salgılar boşaltmaya yararlı olabilir. 2 yaş altındaki çocuklarda dekonjestan içeren şuruplar kullanılmamaya çalışılmalıdır. Damla şeklinde olan dekonjestanlar ise 6 aylıktan büyük olan bebeklerde serum fizyolojik ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Burun tıkanıklıkları bakteriyel enfeksiyondan kaynaklandıysa, doktor tarafından önerilen sıvı antibiyotikler kullanılabilir. Enfeksiyon tedavi edildiğinde, buna bağlı olarak oluşan burun tıkanıklığı da iyileşir. Burun kanallarının şişmesinden dolayı oluşan tıkanıklık sırasında ampul şırıngası kullanılmamalıdır. Kullanılırsa dokular tahriş olabilir ve burun tıkanıklığı alevlenebilir. Bunun yanında bebek maması ya da gevreklerinden kaynaklanan alerjilerden oluşan tıkanıklıklarda, farklı ürünler kullanılarak alerjenler terk edilmelidir. Gerekirse bebeğin bir alerji uzmanına danışılabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklıkları hangi riskleri beraberinde getirebilir?

Bu sorunu yaşayan bebekler genellikle iyi beslenemezler. Uykuda rahat edemedikleri için, sıkça uyanırlar ve derin uyku uyuyamadıklarından dolayı yeterince dinlenemezler. İleri aşamalarda uyku sırasında apne yani solunum kesilmeleri olabilir. Burun vücuttaki klima sistemi gibidir. Solunan havayı ısıtır, havayı filtreler ve nemlendirilmesini sağlar. Ağızdan alınan nefes kirli, soğuk ve kuru havanın ciğerlere gitmesine neden olur. Bu yüzden burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde ve çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu ve boğaz sorunları daha sık görülür.

Bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek neden önemlidir?

Yetişkinlere göre burun kanalları daha dar olan bebeklerde hem emme eyleminin yapılabilmesi hem de solunumun sağlıklı olması bebeklerin burundan nefes almasına bağlıdır. Burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde genellikle emme bozulmakta ve beslenme düzensizleşmektedir. Yetişkinler bu sorunda ağızdan nefes alarak, yeterli oksijeni alıyor olsa da bebeklerin ağız yapısı buna uygun değildir. Bu nedenle uyku sorunları ve huzursuzluk gibi etkiler yaşanmaktadır. Bebeklerin burun tıkanıklığının giderilmesi son derece önemlidir.
" } ] }