{ "title": "Burun Akıntısı", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-akintisi.jpg", "date": "20.01.2024 03:22:04", "author": "İtkan", "article": [ { "article": "
Burun akıntısı, boğaz kasları ile yutmayla ilgili sorunlardan ya da egzersiz ve kalın salgı nedeniyle burnun gerisinde ya da boğazda akıntı olmasıdır. Normalde sinüslerde ve burunda bulunan salgı bezleri gün içinde 250-500 ml salgı üretmektedir. Mukozanın yüzeyinde mikroskopla görülebilen küçük kıllar salgının geriye hareketini sağlamaktadır. Bu salgılar bilinçsiz şekilde yutulmaktadır. Salgılar zarları temizleyerek ıslatır ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlarlar. Salgıların üretilmesi kan damarları, sinirler, salgı bezleri, küçük kılçıklar ve hormonlar arasında işleyen ilişkiyle bağlantılıdır. Bu salgıların dışında burunda normal olmayan salgılarda üretilebilir.

Burunda normal olmayan salgılar nelerdir?

Burunda fazla miktarda ince ve temiz salgı çeşitli sebeplerden dolayı artabilir. Bu etkenler üst solunum enfeksiyonları, parlak ışık, alerji, bazı gıdalar ve baharatlar, hormonal değişimler, bazı ilaçlar ve doğum kontrol hapları olabilir. Aşırı salgı yapan ve tıkalı burna neden olan vazamotor rinit alerjik olmayan bir rahatsızlıktır. Nemlendirmesi olmayan ortamlarda bulunulduğunda bu şekilde artmış salgı görülmektedir. Bunun yanı sıra burun ve sinüs enfeksiyonlarında, kümes hayvanlarına olan alerjilerde bu durum yaşanmaktadır. Soğuk algınlığı sırasında salgı sarı ve yeşil renge dönüşürse, bakterilerin etken olduğu düşünülür.

Burunda salgının azalma sebepleri nedir?
Burun akıntısı nasıl tedavi edilir?

Tedaviden önce mutlaka teşhis konulmalıdır. Detaylı yapılacak KBB muayenesi, laboratuvar tetkikleri, endoskopik ve röntgen çalışmalarıyla burun akıntısının sebepleri belirlenmelidir. Enfeksiyon kaynaklı akıntılar antibiyotik tedavisiyle geçici rahatlama sağlar. Sinüslerin açılması için cerrahi müdahale gereklidir. Akıntı sebebinin alerji olduğu belirlendiyse, buna sebep olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Tedavi için steroid spreyler, aşı tedavisi uygulanabilir. Yapısal bozukluklar için cerrahi müdahale yapılır. Burun akıntısına bir sebep bulunamadığı durumlarda gereken tıbbi tedavi uygulanarak, hastanın cerrahi yolla tedavisi yapılabilir. Ayrıca hastanın sıvı alması sağlanarak, salgının inceltilmesi sağlanıp kolay akması hedeflenir. Hastalar günde sekiz bardak su içmeli, kafeinli içecekler kullanmamalıdır. Salgının incelmesini sağlayacak organik iyot gibi maddelerin kullanımında tükürük bezlerinde şişme ya da vücutta döküntü olursa bunlar kesilmelidir. Boğaz yollarının rahatlatılması ve nemlendirilmesi için bitki çaylarından içilebilir.
" } ] }