{ "title": "Burun Deviasyonu", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-deviasyonu.jpg", "date": "19.01.2024 13:34:40", "author": "Selame", "article": [ { "article": "
Burun deviasyonu, burunda olan kemik eğriliğidir. Burunda yapısından dolayı burun deliklerini ikiye ayırmış olan, ön kısmı kıkırdak arka kısmı kemikten meydana gelmiş bir yapı bulunmaktadır. Bu yapıda genetik sebeplerden ya da doğum sonrasında oluşan darbelerden dolayı sola veya sağa kaymalar ya da kırılmalar meydana gelebilir. Bu durum halk arasında burunda eğrilik, tıp alanında ise septum deviasyonu olarak adlandırılır. Bu eğrilikler dışarıdan gözlemlenebileceği gibi, sadece iç kısımdaki kemikte olabilir. Yani burun yapısı dışarıdan normal bir şekilde görünür. Burnun içinde bulunan burun boşluklarını ikiye ayıran septum adındaki yapıda eğrilik olması deviasyon işaretidir. Bu eğrilik rahatsız edici derecede olmasa da bazı hallerde burun tıkanıklığına kadar gidebilir. Burnun dış yapısını bozabilecek derece eğrilik oluşabilir.

Burun deviasyonunda hangi belirtiler oluşur?

Septum eğriliklerinde dilde paslanma, lezzet alımında azalma, ağızda koku, öksürük ve gıcık meydana gelir. Uyku düzeninde bozulma, sabah güne yorgun başlamak, dikkat toplayamama sorunları gelişiyor. Geceleri nefes alma neticesinde farenjit oluşumu tetikleniyor. Gece nefes alma sorunu olduğundan, ağızdan nefes alındığından solunan havanın ısısı ve nemi ayarlanamaz. Genel olarak burun deviasyonu larenjit, sinüzit ve bronşit oluşumunu tetiklemektedir. Burun tıkanıklığının uzun sürmesi durumunda göz ağrıları, orta kulak iltihapları, işitme kayıpları, göz sulanması oluşabiliyor. Rahatsızlıkta en fazla şikâyet burun tıkanıklığının oluşmasıdır. Bu sorun geceleri kendini daha fazla hissettirir. Bu durumda horlama, erken yorulma, geniz akıntısı, baş ağrısı, öksürük gibi belirtiler görülür. Hastalar nefes almakta zorlanır. Yaşın ilerlemesiyle vücuda daha az oksijen alındığından, kalp ve akciğer hastalıklarının oluşumu ya da mevcut hastalıkların iyileşememe sorunu yaşanır.

Burun deviasyonu tedavisi nasıl yapılır?

Burnun içinde bulunan birçok kişide düz olmadığından dolayı, kişiye rahatsızlık vermiyorsa tedavi gerekmemektedir. Sorun yaşanmasına sebep oluyorsa, tek tedavi seçeneği olan ameliyat uygulanmalıdır. Ameliyat sırasında kıkırdak ve kemikte var olan eğrilik düzeltilmektedir. Düzeltme yapılamayan eğrilikler yerinden çıkartılır. Dışarı alınan kıkırdakların bir bölümü düzeltilerek, yerine konur. Genel anestezi ya da sınırlı uyuşturma ile yapılabilen ameliyat sonrasında, burnun içine tampon konur. Ameliyat burnun içinden yapıldığından, herhangi bir iz söz konusu değildir. Uygulanacak ameliyat kadınlarda 15-16 yaşından, erkeklerde 17-18 yaşından sonra kemikler gelişimini tamamlayınca yapılabilir. Bu yaşlardan önce aciliyet gerektiren durumlarda ameliyat uygulanır. Rahatsızlığın ilaçla tedavisi bulunmamaktadır. Erken yaşlarda sorun oluşturmasa da kişilerde ilerleyen yaşla birlikte solunum sorunları ve kalp problemleri gelişebilir. Ameliyatın komplikasyonları oldukça düşüktür. Nadir olarak burnun içinde zararsız bir delik oluşabilir. İçeriden çıkarılan kemik ve kıkırdaklar fazlaysa, burun sırtında çökme olabilir. Kolay bir ameliyat olarak kabul edilse bile, yine de uygulanan bir ameliyattır. Riskler her zaman olabilir. 20-40 dakika kadar süren ameliyat sonrasında burnun içinde bırakılan tampon 48 saat süreyle yerinde kalır. Günümüzde kullanılan silikon tamponlar rahatsızlık duyulmasına engel olur. Tamponun çıkarılmasına kadar burundan ve genizden pembe renkli akıntı olabilir. Bu süreçte ağızdan nefes alma gerekli olacaktır. Tamponun çıkarılmasıyla birlikte hasta normal yaşamına dönebilir.
" } ] }