{ "title": "Burun Eti Belirtileri", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-eti-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 01:21:43", "author": "Ardalı", "article": [ { "article": "
Burun eti belirtileri, burunda et olarak tabir edilen oluşumlar konka ve nasal polip olarak tanımlanmaktadır. Konkalar her iki tarafta ve üçer adet olur. Bunlar burnun arka tarafında boğaza açılan yerde bulunan ve bademciklere benzeyen lenf dokularıdır. Bunlar çocukları bademcikler gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma görevi üstlenmiştir. Ancak bazı dönemlerde enfeksiyonlardan dolayı şişerler. Bunlar diğer lenf dokuları gibi, enfeksiyonla savaş halinde olan hücrelerle yani akyuvarlarla doludur. Bulunduğu konum itibarıyla, burundan giren enfeksiyon nedenleri burada tutulur ve genellikle yok edilir. Kendilerini en fazla belli ettikleri dönem 1 ve 4 yaş civarındaki çocuklardır. Bunun sebebi bu yaştaki çocukların enfeksiyonlara karşı daha yatkın olmasıdır. Burun etlerinin neden iltihaplandığı kesin olarak bilinmese bile, solunum yoluyla alınan mikropların bunda etkili olduğu bilinmektedir. Burun etlerinin bir defa enfeksiyona maruz kalması halinde, bu durum kronik hale gelebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar burun etlerinde şişme ve farklı sorunlara neden olabilir. Burun etleri genellikle geniz eti ile karıştırılmaktadır. Burun etleri solunum için oldukça önemlidir. Adeta bulundukları yerde bir süzgeç görevi görürler. Kirli ve soğuk havada geçici olarak büyüyerek, sıcak ve temiz havalarda küçülerek tepki verirler. Bu yüzden soğuklarda burun tıkanıklığı, sıcak havalarda rahat nefes alma etkileri yaşanır. Bu kadar önemli faaliyetleri olduğundan, sorunlu olan burun etlerinin uygun şekilde küçültülmesi ve aktivitelerini yapabilmesi sağlanmalıdır. Bunların dışında burunda et olarak tanımlanan nasal polip oluşumları vardır. Bunlar alerjik etkenlerden dolayı sinüs içinden burna doğru büyüdüklerinden et olarak tanımlanırlar.

Burun eti belirtileri nelerdir?

Burunda konkalarda büyüme olduğunda en önemli belirti olarak burun tıkanıklığı yaşanır. Bu burunda tek taraflı olabildiği gibi, iki taraflı tıkanıklık şeklinde yaşanabilir. Bunun dışında geniz akıntısı, horlama, sinüzit ya da alerjiye bağlı olarak şikâyetler meydana gelebilir. Nasal poliplerin büyümesinin en belirgin şikâyeti de burun tıkanıklığıdır. Bundan başka horlama, burun akıntısı, ses tonunda değişim, baş ağrısı, sinüzit belirtileri ya da alerji etkileri görülebilir. Nasal poliplerde yaşanan sıkıntılarda burunda tek taraflı ya da iki taraflı soluk renkli, ödem gelişmiş ve burnu tıkayan bir kitle izlenir. Bunun çevresinde akıntı olabilir. Konkalarla ilgili şikâyetlerde özellikle alt konkalarda belirgin bir büyüme oluşur. Büyüme orta konkada olduğunda, bunun görülmesi oldukça zordur. Hastada akıntı ya da alerji etkileri görülür.

Burun eti teşhisi ve tedavisi nasıl olur?

Konkaların büyümesi gözle görülür. Nasal poliplerde de burunda et görülmesiyle teşhis konur. Ancak kesin tanı için, her iki durumda bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekir. Tedavide konkaların küçülmesi için, önce ilaç tedavisi uygulanır. Özellikle kortizonlu burun spreyleri bu konuda etkili olur. Bunlar bazı durumlarda konkaların içine enjekte edilebilir. Alerji kökenli büyümelerde, alerjiye neden olan etken ortadan kaldırıldığında konkaların küçülmesi sağlanabilir. Orta bölümdeki konkalar için ameliyat tedavisi uygulanır. Nasal poliplerde kortizonlu sprey ve tabletler tedavi edilebilir. Ancak en iyi tedavi yolu ameliyattır. Ameliyat öncesi ilaç kullanımı, tedaviyi olumlu yönde etkiler.
" } ] }