{ "title": "Burun İltihabı", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 07:46:44", "author": "Ergül", "article": [ { "article": "
Burun iltihabı, burun yapısındaki mukus zarının iltihaplanmasıdır. Buna sulu veya yoğun kıvamda olan mukus miktarındaki artış eşlik edebilir. Burun kanalları mukusla tıkandığından, nefes alışverişinde zorluk oluşur. Virüslere ve bakterilere bağlı enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, hava kirliliği ya da sigara kullanımından kaynaklanan tahrişler ve alerjik durumlar buna benzer belirtiler gösterebilir. Mukozanın iltihaplanması yani enflamasyonu tıpta rinit olarak tanımlanır. Toplumda en fazla görülen viral enfeksiyon rinit türü olan nezledir. Burnun içindeki damarlar yerine göre genişler ve daralır. Bu sayede mukusun akışını kontrol altında tutarlar. Sürekli olarak damarlarda bir genişleme olduğunda, bunun sebebi burun iltihabıdır. Burun iltihabı olmasının sebebi damarlardaki genişlemeden ziyade, damarların genişlemesine neden olan etkenlerdir.

Burun iltihapları kaça ayrılır?
Burun iltihabı neden olur?

Burnun içindeki damarlar yerine göre genişler ve daralır. Bu sayede mukusun akışını kontrol altında tutarlar. Sürekli olarak damarlarda bir genişleme olduğunda, bunun sebebi burun iltihabıdır. Burun iltihabı olmasının sebebi damarlardaki genişlemeden ziyade, damarların genişlemesine neden olan etkenlerdir. Bu etkenler alerjiler olabileceği gibi hormonal dengesizlikte olabilir. Hamilelik dönemi, ergenlik dönemi, doğum kontrol hapları, hormon tedavisi görme gibi etkenler hormonlarda değişim olan dönemlerdir. Bunlar alerjik kökenli olmayan burun iltihaplarının en önemli sebepleri arasındadır. Bunların dışında burnun iç kısmındaki kemiklerin üzerinde bulunan dokuların zarar görmesi nedeniyle yaşanan iltihaplar bulunmaktadır. Bu dokulara zarar verici etkenler ise enfeksiyonlardır.

Burun iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlık genellikle oral yolla alınan ilaçlar ve burun damlaları kullanılarak tedavi edilebilir. Kullanılan ilaçlarla şişmiş olan zarlarda bulunan kan damarları daraltılır ve hava geçişine uygun hale getirilir. İlaçların birkaç günden fazla kullanılmaması gerekir. Uzun süre kullanıldıklarında tıkanmalara yol açabilirler. Mukus zarının iltihaplanması halinde, sarı burun akıntısı olur ve kolay şekilde kanama meydana gelebilir. Bu durumda nedenine bağlı olarak, antibiyotik tedavisi gerekebilir. Alerjik kökenli burun iltihabı duyarlı olunan bir maddeye maruz kalınması durumunda yaşanır. Bu durumda mukus salgısında artış, gözlerde kızarma veya tahriş meydana gelir. Bu belirtiler vücutta histamin üretiminden kaynaklanır. Bu madde vücudun organizmalara karşı bir savunma aracıdır. Rahatsızlığa sebep olan etken genellikle polen temasıdır. Polen temasıyla birlikte belirtiler ortaya çıkar. Polenler dışında küf, hayvan tüyleri, toz ve parazitlerin dışkıları bu tür iltihaplara yol açar. Alerjiye sebep olan maddenin tespit edilmesi, tedavi uygulamalarında son derece önemlidir. Alerjenden uzak durma, ilaç tedavisi ve aşı uygulaması yapılarak tedavi sağlanır.
" } ] }