{ "title": "Burun Kanamaları", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-kanamalari.jpg", "date": "20.01.2024 00:49:54", "author": "Zergun", "article": [ { "article": "
Burun kanamaları, burun kanaması burunda bir veya iki burun deliğinden kan gelmesidir. Kanaması olan kişiyi ve çevresindekileri telaşlandıracak bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Ancak genellikle telaş edilecek bir durum değildir. Burun kanamalarını önemli bir nedene dayanmıyorsa, evde kendiniz tedavi edebiliriniz. Kanamalar hafif ya da yoğun şekilde gelişebilir. Süresi birkaç saniyeden, on dakikaya kadar sürebilir. Burun yapısı içinde hassas yapıda küçük damarlar bulunmaktadır. Bunlar küçük darbelerden bile çatlayıp, kanama eğilimi gösterebilir. Tıpta epistaksis olarak tanımlanan burun kanmaları, burnun ön tarafından yani anterior bölümünden ya da arka tarafından yani posterior bölümünden kaynaklanabilir. Ön tarafta oluşan kanamalar genellikle nezle, alerji ya da küçük yaralardan kaynaklanabilir. Bunlar hafif olduğundan, evde tedavi edilebilir. Arka bölümde oluşan kanamalar daha çok yetişkinlerde meydana gelen daha ciddi sorunlardır. Yüksek tansiyon, tümörler, ilaçlar gibi sorunlardan kaynaklandığından, müdahale gerekecektir. Yaş ve cinsiyet ayırımı olmadan çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen burun kanamalarına doğru şekilde müdahale edilmelidir.

Burun kanamaları ne zaman tehlikelidir?
Burun kanamasının nedenleri nedir?
Ön burun kanamasını durdurmak için ne yapılabilir?
Burun kanamasının tekrarını önlemek için ne yapılmalıdır?

Burun içi tuzlu su içeren spreylerle temizlenmelidir. Burun içi karıştırılmamalı ve sümkürülmemelidir. Baş kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Ortamın nemlendirilmesi de burun içinin mukozasının kurumasını ve çatlamasını öneyecektir. Sıcak ve baharatlı besinler tüketilmemelidir. Banyo sırasında sıcak su yerine, ılık su tercih edilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin doktor denetiminde kullanılmalıdır. Sıcak ve kuru yerlerde bulunmamaya dikkat edilmelidir.
" } ] }