{ "title": "Burun Kanaması Nedenleri", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-kanamasi-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:44:27", "author": "Elmas", "article": [ { "article": "Burun kanaması nedenleri oldukça çeşitlidir. Tıpta epistaksis olarak adlandırılan kanamalar, her yaş grubundan insanı etkileyebilir. Burunda bulunan damarlar oldukça hassas olduğundan, küçük darbelerle bile kanayabilir. Burnun ön ya da arka kısmında meydana gelen kanamalardan, önde oluşanlar daha hafif olduğundan evde tedavi edilebilir. Arka kısımda gerçekleşen kanamalar ise ciddiye alınması gereken ve tıbbi tedavi gerektiren kanamalardır.

Burun kanamaları neden olur?

Kuru hava: Kuru hava sebebiyle kuruyan burun zarları, kanama ve enfeksiyonlara yatkın hale gelirler. Ön kısımda en yaygın görülen kanamalar bu sebeple gerçekleşir.

Burunda bulunan kemik eğrilikleri: Septum deviasyon adı verilen eğriliklerde, burun boşluğunu ikiye bölen duvar eğik yapıda olduğundan, burundaki boşluklardan birini daraltır. Hava akımı az olduğundan, nefes almakta zorlanan kişilerde kanama gözlenir. Hava akışının az olması, burun duvarında kurumaya sebep olur. Kanamanın gerçekleşmesi bu sebeptendir.

Burna alınan darbelerden kaynaklanan kanamalar: bu şekilde oluşan kanamalar, farklı şekillerde gelişen darbelerden kaynaklanır. Çocukların burun karıştırması gibi burnu tahriş eden hareketlerde buna dahildir. Çocuklarda yaşanan kanamaların ilk sebebi burun karıştırmadan kaynaklanır. Kazalar ve kavgalar sonunda burnun darbe alması şekil bozukluklarına ve kanamalara sebep olabilir. Burnun dışında başka bir bölgeye alınan darbelerde burunda kanamalara sebep olabilir.

Sümkürme: Tıkalı burunları açmak için yapılan sümkürme hareketi, çatlamış olan damarlarda kanamalara sebep olabilir. Bu yüzden tıkanma ne kadar fazla olsa da sümkürme dikkatli yapılmalıdır.

Solunum hastalıkları: Nezle ve sinüzit iltihapları burunda kanamalara sebep olabilir. Bunun nedeni rahatsızlıktan ötürü burun mukozasının kuruması ve çatlamasıdır. Rahatsızlık esnasında öksürme, hapşırma ve sümkürme eylemlerinin yapılması çatlama ve yaraların sebebidir.

Kullanılan ilaçlar ve kimyasallar nedeniyle oluşan kanamalar: Kişinin kullanmış olduğu kan inceltici ilaçlar, burun spreyleri ve kokain gibi maddeler burunda meydana gelen kanamaların sebepleri arasındadır. Kimyasal ilaçların yoğun olarak solunması da kanamalara sebep olabilir.

Pıhtılaşma hastalıkları: Kanın pıhtılaşmasını önleyen hemofili gibi hastalıkları bulunan kişilerde, burun kanamalarına sıkça rastlanır. Bu durum özellikle yaşlı kişilerde tehlike oluşturabilir.

Yüksek tansiyon: Tansiyonu etkileyecek olan vücuttaki tuz ve su oranları, böbrek sorunları, hormon seviyeleri, damarların durumu tansiyonu yükselterek kanamalara sebep olabilir. Yüksek tansiyon belirti göstermese de mutlaka tedavi edilmelidir. Baş ağrısı, bulantı ve kusma eşliğinde oluşan burun kanamalarında tansiyon yüksekliği dikkate alınmalıdır.

K vitamini eksiklikleri: bu vitaminin eksikliği basur ve diş etlerinde kanamaya sebep olabileceği gibi burunda da kanamaya sebep olabilir. Bu vitamin kanın pıhtılaşmasını sağladığından, kanamaları durdurmak güç olabilir.

Bunların dışında karaciğer sorunları olan, alkol tüketen ve tümör oluşumları olan kişilerde kanamalar sıkça yaşanabilir.
" } ] }