{ "title": "Burun Kanaması Tedavisi", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-kanmasi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 10:09:26", "author": "Hazer", "article": [ { "article": "
Burun kanaması, KBB bölümünde en çok rastlanan sıkıntılardan bir tanesidir. Çoğu kişi hayatın bir kez de olsun burun kanamasına maruz kalmıştır. Burun kanaması çoğu zaman basit faktörlerden dolayı oluşmakta ve basit önlemler ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak bazı durumlarda burun kanamasının nedeni çok ciddi boyutlarda olur ve hayati risk taşıyan kanamalar görülebilir.

Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun kanaması çoğu zaman kendiliğinden ya da kişinin burun ucunu sıkması ve soğuk kompleks uygulaması ile kontrol altına alınabilir. Fakat kanama bu tür tedbirler ile kontrol altına alınamıyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Burun kanamasını durdurmak için uygulanacak müdahaleler şu şekilde sıralanabilir;

Tampon Uygulanması: Tampon burun kanamalarında oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompleks ve burun ucunun sıkılması ile kanama durmamış ise tampon uygulanır. Burun boşluğuna yerleştirilen tampon kanama gerçekleşen damar üzerinde baskı uygulayarak kanamayı kontrol altına almayı sağlar. Tampon olarak antibiyotik içeren kremlerin uygulandığı gazlı bezler ve orta kısmında kişinin hava almasını sağlayan bir borunun yer aldığı tamponlarda uygulanabilir. Tampon genellikle 2 gün süre ile burunda tutulur ve daha sonra alınır. Tamponun uzun bir müddet burunda kalması bazı sıkıntılara neden olabilir.

Tampon uygulandığı sürece hastaya antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır. Bazı vakalarda gerçekleşen kanama burnun arka tarafında yer alan damarlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle burnun ön tarafına uygulanan tampon ile kanama kontrol altına alınamaz. Bu vakalarda hastaya ağız içinden burun arkasına tampon yerleştirilerek kanama kontrol altına alınır.

Damar Yakılması: Damar yakılma yöntemi hafif ve devamlı tekrarlayan kanamalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burnun ön tarafında bulunan damar ağına kimyasal içerikli maddeler uygulanarak kanama kontrol altına alınır. Kimyasal maddelerin burnun her iki tarafına ya da çok fazla uygulanması sonucu burun bölmesinde delinme ihtimali oluşabilir.

Damar Bağlanması: Damar bağlama yöntemi cerrahi bir girişimdir, kanama diğer yöntemler ile kontrol altına alınamadığında ve hayati risk oluşturduğu zamanlarda uygulanır. Kanamanın nerden kaynaklandığı tespit edilerek sinüs ya da boyun açılarak cerrahi işlem gerçekleştirilir.
" } ] }