{ "title": "Burun Kemiği Eğriliği", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-kemigi-egriligi.jpg", "date": "19.01.2024 13:01:28", "author": "Neşegül", "article": [ { "article": "Burun kemiği eğriliği, burun içinde bulunan septumdaki kemiğin eğriliğidir. Burun deviasyonu olarak anılmaktadır. Burun yapısında burun deliklerini iki bölüme ayıran, arka bölümü kemikten ön bölümü ise kıkırdaktan oluşan bir bölüm bulunmaktadır. Bu yapıda kalıtsal etkenlerden veya doğum sonrası ya da doğum sırasında meydana gelen darbelerden oluşan sağa ve sola kayma ya da kırılmalar meydana gelir. Burunda eğrili olarak tanımlanan bu durum dışarıdan belli olabileceği gibi sadece iç kısımda görünmeyen kemik bölümünde oluşabilir. Bu durumda burun dışarıdan normal bir görüntü verir. Burnu iki parçaya ayıran septumda eğriliğin oluşması deviasyon belirtisidir. İlk aşamada kişileri rahatsız etmese de ilerleyen dönemlerde burun tıkanıklıklarına kadar gidecek bir süreç izleyebilir. Aynı zamanda burnun dış görünümünü bozacak kadar eğrilik meydana gelebilir.

Burun kemiği eğriliğinde belirtiler nelerdir?

Burun kemiğinde eğrilik oluştuğunda dilde paslanma, ağızda kötü koku, lezzet almada azalma, gıcık ve öksürük oluşabilir. Hastalarda uyku düzeninde bozulma, sabah kalkığı zaman yorgun olma, gün içinde dikkati toplamada zorlanma gibi etkiler meydana gelebilir. Bu kişiler gece olduğunda ağızdan nefes aldıklarından, farenjit oluşumu söz konusu olabilir. Çünkü ağızdan nefes alımı olduğunda, solunan havadaki ısı ve nem ayarlaması mümkün olmaz. Bu sebeple burunda deviasyon gelişimi sonrasında hastalarda sinüzit, larenjit ve bronşit gibi hastalıklar sıkça görülebilir. Burundaki tıkanıklar ileri bir aşamaya geldiğinde orta kulak iltihabı, gözlerde ağrılar ve sulanma, işitme kayıpları gözlenebilir. Burundaki kemik eğriliğinde en sık görülen etki burunda oluşan tıkanmadır. Özellikle geceleri artan burun tıkanıklığı horlamaya, genizde akıntıya, erken yorulmaya, öksürüğe ve baş ağrısına neden olur. Nefes almak oldukça zor bir aşamaya gelir. İleri yaşlarda olan hastalarda oksijen azlığına bağlı olarak, hastada var olan akciğer ve kalp hastalıklarında iyileşememe ve hastalığın ilerlemesi gibi etkiler meydana gelebilir.

Burun kemiği eğriliği tedavisi nasıl yapılır?

İnsanlarda genellikle burun içinde bulunan kemiğin düz olmaması doğumla gelen bir etkidir. Bu eğrilik kişiye herhangi bir rahatsızlık vermediğinde ya da görüntü olarak çok rahatsız etmediği zaman tedaviye ihtiyaç olmayacaktır. İnsanlarda burun kemiği zaten tam olarak düz değildir. Eğer kişiler bundan dolayı rahatsızlık duymaya başlamışsa, burun için cerrahi yöntemle ameliyat uygulanmalıdır. Yapılacak ameliyatla burun içinde bulunan septum eğrilikleri düzeltilecek ve burun olması gerektiği hale getirilecektir. Bu düzeltme kıkırdakta ya da kemikte olabilir. Ameliyatta içeride düzeltilemeyen dokular dışarıya çıkarılır. Dışarıda dokular düzeltilerek, yerine konur. Yapılan ameliyat lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılabilir. Günümüzde gelişen teknolojinin etkisiyle bu ameliyatlar kapalı sistemle uygulanmaktadır. Ameliyatın yapılabilmesi için yüz kemiklerinin gelişimini tamamlaması gerekir. Bu yüzden erkeklerde 17-18 yaş sonrasında, kadınlarda ise 15-16 yaş sonrasında uygulanabilir. Bu dönem öncesinde sadece aciliyet gerektiren durumlarda ameliyat yapılmaktadır. Burunda olan eğriliklerin ilaç kullanımı ile düzeltilmesi mümkün değildir. Kişilerde erken yaşta soruna neden olmasa bile, ilerleyen yaşlarda solunum sorunları, kalple ilgili sorunlar gelişebilir. Ameliyatla yapılan düzeltmeler ise son derece başarılı ve komplikasyonları çok düşüktür. Çok nadir olarak burunda iç kısımda delik oluşabilir. Burun içinden çıkarılan kıkırdak ve kemiklerin fazla olması halinde, burun sırtında çökme meydana gelebilir. Bu ameliyat kolay olmasına rağmen, sonuçta her zaman riskleri bulunmaktadır. Ortalama olarak 20-40 dakika sürmekte, ameliyatın sonunda burun içine 48 saat süreyle tampon konmaktadır. Günümüzde koyulan silikon tamponlar rahatsızlığı oldukça azaltmaktadır. Bu süre boyunca hastaların burundan nefes alması gerekir. Burundan tampon çıktıktan sonra, hastalar gündelik yaşamına dönebilir.
" } ] }