{ "title": "Burun Yanması", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun-yanmasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:45:40", "author": "Makal", "article": [ { "article": "
Burun yanması, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının ön belirtisi olarak hissedilmektedir. Hareket sırasında ve nefes alışverişi yaparken burun yanması olduğunda, bunun çeşitli sebepleri olabilir. Özellikle kış aylarında bu şikâyetler daha fazla görülür. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarında burunda akıntı ve tıkanıklık başlamadan önce burunda kaşınma ve yanma hissi meydana gelebilir. Bunun dışında sivilce, kıl kökü iltihapları gibi etkenlerin belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Nadir de olsa, burnun içinde büyüme gösteren poliplerde burun yanması etkisi gösterebilir. Alerjik yapıda olan kişilerde bulundukları ortamda olan kimyasallardan, parfüm kokusundan ya da polenlerden etkilenerek burun yanmasından şikâyetçi olabilir.

Burun yanması nasıl geçer?

Burun yanmasının oluşmasını sağlayan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yanma şikâyeti ortadan kalkar. Alerjik etkenlerden dolayı oluşan yanma şikâyetinde ise bir doktora görünmekte fayda bulunmaktadır. Öncelikle burunda alerjiye sebep olan etken maddenin tespitinin yapılması gerekir. Daha sonra alerji nedeninin ortadan kaldırılması ve tedaviyle birlikte şikâyet ortadan kaldırılacaktır. Burun içinde kullanılan anti alerjik spreyler veya ağızdan alınacak alerji ilaçları burunda oluşan kaşıntıyı ve yanmayı tedavi edecektir. Bu kişilerin burun içini soğuk suyla yıkaması alerjenleri burnun içinden çıkaracaktır. Eğer yanma kıl kökü enfeksiyonu veya sivilceden dolayı oluşmuşsa, buraya uygulanacak damla ve sprey uygulaması yanma şikâyetini önleyecektir.

Burun yanması hastalık belirtisi olabilir mi?

Burunda yanma şikâyeti genellikle sinüslerdeki alerjik reaksiyonlardan ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı oluşan bir belirtidir. Alerjisi olan kişilerde kaşıntı, hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntı gibi şikâyetlere burun yanması eşlik eder. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ise burundaki tıkanıklık ve akıntı nedeniyle sıkça burnun silinmesi yanma etkisi yapabilir. Burundaki sivilce gibi oluşumlarda enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bu etkiyle burunda yanma oluşabilir. Bunların dışında başka bir hastalık belirtisi olarak burunda yanma oluşmaz. Yanma sırasında burnun tahriş olmasına engel olmak, şikâyetin ilerlemesine engel olacaktır.

Burun yanmasından nasıl korunabilirsiniz?

Yanma şikâyetinin oluşma sebeplerinden korunmaya çalışmak, burun yanmasının oluşmasını önleyecektir. Kış aylarında soğuk algınlığına yakalanmamak, alerjenlerden uzak durmak ve sivilce oluşumlarına enfeksiyon oluşturmadan müdahale etmek, burun yanması için koruyucu tedbirlerdir. Solunum sisteminin başlangıcı olan burnun rahatsızlıklardan etkilenmesi sağlık açıdan olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu yüzden bu soruna başlamadan önce tedbir almak gerekir.
" } ] }