{ "title": "Burun", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/burun.jpg", "date": "19.01.2024 04:41:50", "author": "İstem", "article": [ { "article": "
Burun, vücutta anatomik olarak yüzde alın ve üst dudak arasında olan, dışa doğru çıkıntılı, iki deliği olan solunum organıdır. Koku alma organı olan burun boşluğu iki delikle dış tarafa açılır. Diğer tarafından yutakla bağlantısı vardır. Burun iç yapısında mukus tabakası, kıllar ve kılcal damarlar bulunur. İçinin nemli ve tüylü olması, dışarıdan gelen havayı temizleyerek nemlendirir. Kılcal damarlar ise havayı ısıtır. Duyu sinirleri ve koku almaçları burun boşluğunun üst tarafında bulunur. Burası sarı bölge olarak adlandırılır. Kokunun burun tarafından algılanabilmesi için, mukus içinde çözünmesi gerekmektedir. Maddenin çözünmesi koku alma hücrelerini uyarmaktadır. Uyarılma sonucunda koku beyne iletilmektedir. Vücutta en fazla yorulan duyu organı burundur. Memelilerde burundan alınan hava filtre edilmekte, ısıtılıp nemlendirilmektedir. Havanın filtre edilmesi burun kılları ve mukus yüzeyiyle gerçekleştirilir. Solunan hava kılcal damarlarla ısıtılır. Nemlendirme ise mukus bezleri sayesinde gerçekleşir.

Burun işlevleri nelerdir?
Beyne koku duyusu koku siniri aracılığıyla taşınır. Bu sinirin uzantıları burun boşluklarının üst konka denilen bölümünü örten mukoza tabakasına dağıtılır. Bu sayede dışarıdan solunan havayla giren koku uyarıları, koku sinirini uyarmaktadır. Solunum yollarının başlangıç kısmını oluşturan burnun ön deliklerinden giren hava, ara deliklerden nazofarinkse geçmektedir. Farinksten aşağıya inerek, gırtlağa, nefes borusuna ve akciğerlere kadar gider. Burun kıkırdak ve kemikten oluşan iskeleti solunum yollarının başını oldukça sert ve dayanıklı hava geçidi haline getirir. Bronşlar ve akciğerler için uygun olacak havayı gerekli olan ısıya ve nemlilik düzeyine ulaştırır. Burun boşlukları konka adındaki bölmelerle 3 ana kısam ayrılmıştır.

Burun yapısının kafatasındaki etkileri nelerdir?

Burun delikleri içinde bulunan mukoza salgı ve damar açısından zengindir. Dışarıdan solunan hava burun boşluğuna girdiği zaman mukozadaki kan damarlarındaki kandan ısı alarak, ısınır salgılardan nem alarak nemlenir. Çok sıcak ya da soğuk hava nefes borusuna, gırtlağa, bronşlara ve akciğerlere tahriş edici özelliktedir. Bu yüzden burun olumsuz etkileri gideren, önemli bir işlev üstlenmiştir. Ayrıca burun havayla giren tozları yakalamaktadır. Burun içinde mukus adı verilen bir salgı salgılanmaktadır. Mukus hafif özelliğinde olup, içerisinde bir bağışıklık antikoru taşımaktadır. Bu sayede havada bulunan mikroplar öldürülmekte, solunum yolları hastalık etkenlerinden korunmaktadır. Burun içindeki mukozanın bakteriler, tozlar, alerjiler, tahriş edici maddeler yüzünden iltihaplanması sonucunda soluk alma zorlaşabilir. Burnun orta bölmesinde septumda olan eğrilikler de nefes almayı zorlaştıran etkenlerdendir. İltihabik oluşumlar şişlik, kızarıklık ve ağrıyla kendini belli eder. İltihabın hasara neden olması halinde plastik cerrahi uzmanı tarafından tedavi kaçınılmaz olur. İç yüzeydeki tümör şeklindeki küçük çıkıntılar olan polipler ise olmaması gereken hücrelerin anormal şekilde çoğalması nedeniyle oluşurlar. Bu oluşumlar nefes almayı zorlaştırdığından, cerrahi yolla çıkarılmaları gerekir.
" } ] }