{ "title": "Kemoterapi Burun Kanaması", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/kemoterapi-burun-kanamasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:20:26", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kemoterapi burun kanaması, Kemoterapi kanser hastalığında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Genellikle hormonal yapısı halen aktif olan hastalarda veya akciğer kanseri gibi riskli kanser hastalıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılır. Kanser hastalığının tedavisinde cerrahi müdahaleden sonra uygulanacak olan kemoterapinin her kişide farklı yan etkileri olabilir. Bu yan etkilerden birisi de burun kanamasıdır. Kemoterapide yaşanan yan etkilerden birisi olan burun kanaması bazen ilk seansta bazen de ilerleyen kürler de olabilir. Bu tür bir durumda hastanın hekimi ile mutlaka iletişime geçmesi gerekmektedir. Olası başka durumların gerçekleşmemesi için bu tür kemoterapi yan etkilerinin hasta tarafından doktora bildirmesi gerekir.

Kemoterapi burun kanaması

Birçok yan etkisinden birisi olan burun kanaması, Kan değerlerinin düşmesine neden olacağından vücutta bulunan kan hücrelerinin zayıflaması ve azalması hastada kan yapan hücrelerin azalmasına neden olabilir. Bu durumda kemoterapiyi kaldıramayacak duruma gelecek olduğu için hastanın mutlaka bu tür yan etkileri doktoruna bildirmesi gerekir. Bu tür bir burun kanaması vücudun kan değerlerini düşürdüğü için vücudun ihtiyacı olan oksijen miktarını sağlayamadığı için hasta virüs ve mikroplara karşı savunmasız kalabilir. Bu durumda da hasta enfeksiyon kaparak daha tehlikeli bir duruma düşebilir. O yüzden özellikle kemoterapi gören hastalarda oluşan burun kanamaları çok önemlidir. Kemoterapi hastalarında burun kanama riski olan kişilerde özellikle kan değerlerinin elli binin altına düşmesi risk teşkil eder. Ama kemoterapi hastalarında burun kanaması nadiren görülen bir yan etkidir. Yine de kemoterapide oluşan burun kanamalarında süresi ve tekrarlayıcılığının mutlaka hekime bildirilmesi gerekir.

Kemoterapi'sin de burun kanamasını engellemenin yolları
Kemoterapi burun kanaması, genellikle hastada vücudun savunma mekanizmasının zayıflamasından hatta sıfıra düşmesinden kaynaklanabilir. Çünkü bu tedavi hastayı tamamen savunmasız bırakır. O yüzdende özellikle bu durumun yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması gerekir. Çok fazla insanla ilişikte olmaması zayıf düşen bağışıklık sistemini korur ve olası etkileri ortadan kaldırır.

Kemoterapide burun kanamasının gerçekleşmesi durumunda kanamanın devamlılığı ve tekrarlayan yapısı takip edilmeli ve bu doğrultuda doktora bildirilmelidir. Bu tür bir burun kanaması aslında daha ciddi bir kanamanın habercisi olabilir. O yüzdende hastanın kullandığı kemoterapi ilaçları vücudu savunmasız bıraktığı için ciddi komplikasyonlar yaratabilir. Sağlıklı bir yaşam kemoterapi başladığında çok büyük bir önem taşır. Kanserden iyileşmek için uygulanan bu tedavi yöntemi bir taraftan da vücudu savunmasız ve tüm olumsuzluklara karşı güçsüz bıraktığı için hastaları hastalıklarının farkında olması etrafındakilerin de bunun bilincinde olması çok önemlidir. Sağlıkla kalın.
" } ] }