{ "title": "Sürekli Burun Akıntısı", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/surekli-burun-akintisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:38:10", "author": "Kam", "article": [ { "article": "
Sürekli burun akıntısı, ön taraftan burun akıntısı, arkadan genze doğru akan, sürekli yutkunma hissi veren, boğazda gıcık yapan, balgam gibi etkileri olan bir sorundur. Sürekli boğazı temizleme hissi, gıcık öksürüğü ve konuşmada zorluk yaratabilir. Geceleri öksürük krizlerine sebep olabilir. Burun normal olarak solunumla giren atıkları temizleyebilmek için mukus üretimi yapar. Bu akıntı miktarı normalde bir litreyi bulur. Fakat sağlıklı kişilerde bu hissedilmez. Kişilere rahatsızlık veren akıntılarda kıvamda yoğunlaşma ve miktarda artış söz konusu olur. Sürekli olarak burun akıntısının olması rinit olarak tanımlanır. Özellikle sabahları hastalarda alerjik rinit belirtileri yoğun olur.

Sürekli burun akıntısı neden olur?
Sürekli burun akıntısı belirtileri nelerdir?

Burunda mukozanın alerjenlerle karşılaşmasıyla başlayan akıntı, hücre infilasyonu ile biter. Alerjen karşısında ağız, gözler, burun, deri ve boğazda kaşıntı oluşur. Hastalar ellerini burunlarına sürter ve kaşır. Bu hareket alerjik selam, hareket sonucunda oluşan burun sırtındaki enine çizgilere nazal törpülenme adı verilir. Göz sulanması ve burun akıntısı her hastada izlenir. Tıkanıklık ve koku alma güçlüğü görülür. Bunlara hırıltılı solunum eşlik edebilir. Az miktarda baş ağrısı, algılama güçlüğü, öksürük, yorgunluk, uyku bozukluğu gibi etkiler oluşarak, günlük yaşam olumsuz etkilenir.
Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?

Burun akıntılarının daha az hissedilmesi bol sıvı alımına, sigara kullanımı bırakmaya ve içilen ortamlara girmemeye, burun solunumu yapmaya bağlıdır. Üst solunum enfeksiyonları ve alerjilerin olması halinde, bunların dışında medikal tedavi uygulanması gerekir. Ayrıca alerjenlerden uzak durulmalıdır. Kronik alerjide ve sinüzitte kısır döngüyü giderecek cerrahi yöntemler burunda olan akıntıyı da giderecektir. Daha önce yapılmış ameliyatlarla değişen akım yolları revizyon ameliyatı yapılarak, yeniden düzenlenebilir. Yapılan endoskopik muayenede burun akıntısına sebep olan durumlar belirlenebilir. Alınan önlemler ve kullanılan ilaçlar tedaviyi sağlamazsa, sebebe yönelik cerrahi uygulamalar yapılmalıdır. Yani burun eti şişmesinde radyofrekans yöntemiyle küçültme, sinüslerde endoskopik sinüs ameliyatı gibi uygulamalar yapılabilir. Burun akıntısı buna neden olan durumun tespit edilmesi ve buna yönelik tedaviyle ortadan kaldırılabilir.
" } ] }