{ "title": "Sürekli Burun Tıkanıklığı", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/surekli-burun-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 20:43:45", "author": "Abdülbedi", "article": [ { "article": "
Sürekli burun tıkanıklığı, genellikle ciddiye alınmadığından geçici önlemlerle giderilmeye çalışılır. Fakat burun tıkanıklığı kısa vadede uyku sorunlarına neden olduğundan, yaşam kalitesinin bozulmasına yol açıyor. Uzun vadede ise bedende kalp büyümesi gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Yaş fark etmeksizin çocuk ve yetişkinlerde bu sorun yaşanabilir. Bazen tek başına, bazen de geniz akıntısı ve horlamayla beraber yaşanabilir. Kişiler burunlarında ciddi bir darlık olmasa bile psikolojik olarak bu sorunu yaşarken, bazı kişiler ise tıkalı burunla yaşamlarına devam eder. Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı kısa sürede geçse de deviasyon gibi sebeplerden oluşan tıkanıklıklar uzun süreli devam ederek, ilerleyen dönemlerde kişilerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle deviasyon, burun etlerinde büyüme gibi sorunları olanların sürekli burun tıkanıklığı yaşamaları halinde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına giderek tedavi olmaları gerekir. Bunu yapmadıkları takdirde vücuda daha az oksijen alındığından, sağlık sorunları gelişebilir.

Sürekli burun tıkanıklığı tedavi edilmediğinde hangi hastalıklara neden olabilir?

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde akciğerlerde yeterince oksijen ve karbondioksit değişimi gerçekleşmiyor. Bu nedenle vücutta bulunan kan gereksinimi olan oksijeni sağlayamıyor. Kan dokulara götürmesi gereken oksijeni ulaştıramıyor, sonuçta oksijen eksik taşınıyor. Oksijenin eksik olması dokularda hasara neden olup, hastalıkların meydana gelmesine sebep oluyor. Kişinin uyku düzeni bölünüyor, sabahları yorgun ve uykusuz kalkma durumu yaşanıyor. Kalp eksiği tamamlayabilmek için daha fazla çalışarak, yorgun düşüyor. Kalp yorulması uzun dönemde Hipoksi, ritim bozukluğu, kalp büyümesi, solunum yollarında rezistans artışı gibi ciddi sağlık sorunları meydana geliyor. Vücuttaki yetersiz oksijenden akciğerlerde etkilenerek, kronik akciğer hastalığı oluşabiliyor.

Sürekli burun tıkanıklığı neden oluşur?
Sürekli burun tıkanıklığında tedavi nasıl yapılır?

Burun tıkanıklığına neden olan deviasyon olduğunda, rahatsızlığın tek tedavi yolu ameliyattır. Bunun başka türlü giderilmesi mümkün değildir. Kronik sinüzit hastalarında ise medikal tedaviyle burun tıkanıklığı önlenebilir. Eğer bundan fayda sağlanamaz, sürekli tekrarlayan sinüzit olursa cerrahi yola başvurmak gerekir. Endoskopi yapılarak sinüsler temizlenmeli ve hasta rahatlatılmalıdır. Bu işlem sırasında burun zarar görmemelidir. Burun tıkanıklığı alerjik nezleden dolayı oluşursa, cerrahi yöntemlere başvurmadan tedavi edilir. Burun spreyleri ve ilaçlar tedavide kullanılır. Ayrıca alerjiye neden olan etkenlerin uzaklaştırılması gerekir. Fakat bu tedavi uzun süre sürdürülmelidir. Burun içinde polipler varsa, temizlemek amacıyla cerrahi yöntemler uygulanabiliyor.
" } ] }