{ "title": "Yetişkinlerde Burun Kanaması Nedenleri", "image": "https://www.burunkanamasi.gen.tr/images/yetiskinlerde-burun-kanamasi-nedenleri.jpg", "date": "20.01.2024 01:21:54", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Burun Kanaması Nedenleri; genellikle burna darbe alınması, burun kırığı, yüz ve kafatası kırıkları, burun karıştırma, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar ve madde kullanımı burun kanamasına neden olmaktadır. Ayrıca yetişkinlerdeki kanama burundaki kıkırdak ve kemik eğrilikleri, kuru havadan kaynaklanan kabuklanmalar burun kanamasına neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlarda da sıklıkla burun kanamaları oluşturmaktadır. Burun boşlukları, genizde iyi ve kötü huylu tümörler de yoğun burun kanamalarına sebep olmaktadır. Ayrıca ergenlik çağına gelen erkek çocuklarında da damar tümörleri de burun kanamasına neden olabilmektedir. Yetişkinlerde sıkça görülen burun kanamasının bir diğer nedeni ise yüksek tansiyondur. Yaş ilerledikçe meydana gelen damar sertliği ve tansiyon yüksekliği de burun kanamasının sıkça rastlanan nedenlerindendir.

Yetişkinlerde Burun Kanaması Neden Olur?
Yetişkinlerde sıkça rastlanan burun kanamalarının tekrarlanmaması içinde sümkürürken dikkat edilmeli, burun karıştırılmamalı, ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalı, güneşe çıkarken şapka takılmalı, sıcak yiyeceklerden uzak durulmalı, yaşanılan ortamın nemli tutmaya çalışılmalı, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecek tüketmekten kaçınılmalı, duş ve banyo yaparken sıcak su kullanmaktan kaçınılmalı, doktorun verdiği ilaçlar zamanında ve dozunda kullanılmalıdır. Yetişkinlerde görülen burun kanaması sık sık yaşanıyor ise burundaki kanama nefes almayı engellemeye başladıysa, kanama durduktan sonra tekrar başlıyor ise kan pıhtılaşmasına neden olan bir hastalık var ise burun kanamasına kalp çarpıntısı, yüksek ateş var ise zaman kaybetmeden Uzman bir doktora gidilmelidir.

Yetişkinlerde Burun Kanaması Tedavisi; burun kanaması ile karşılaşan yetişkin bir kişi başını öne eğdikten sonra burnun ön kısmına baş ve işaret parmağı ile altı yedi dakika kadar baskı yapılmalı, buz uygulaması yapılmalı ancak buzu direk olarak değil de beze sarılarak uygulanmalıdır. Kanama geçinceye kadar derin ve yavaş nefes alınmaya çalışılmalıdır. Bu uygulamalarla beraber, burun içindeki damarların kasılmasına neden olan kanama önleyici spreyler de kullanılmaktadır.

Kanamanın durmadığı ön burun kanamalarında ise sınırlı bir tampon yapılır veya küçük bir müdahaleyle damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuş ise tampon alındıktan sonra yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem kullanılabilir. Burun içinin nemlendirilmesi için de sprey ve serum fizyolojik damla kullanılabilir.
" } ] }