Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır
22 Haziran 2024

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Burun tıkanıklığını açmak için öncelikle bu durumun neden kaynaklandığının bilinmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için önemli bir organ olan burun, solunumun başladığı yer olması nedeniyle tıkanıklık problemi bir an önce giderilmelidir. Vücuda giren havanın ana kapısı olan burun, aynı zamanda havayı nemlendirir, ısısını ayarlar, koku alma ve sesin özelliklerini sağlar. Burun tıkanıklıkları farklı sebeplerden dolayı oluşabileceğinden, tedavi için öncelikle bu sebeplerin bilinmesi gereklidir. Tıkanıklıklar alerjik etkenlerden, enfeksiyonlardan veya yapısal nedenlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden bu faktörlerin tespit edilmesi ve burun tıkanıklığının uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Öncelikle tıkanıklığa sebep olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Tıkanıklık enfeksiyon ve alerjik sebeplerden kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisi uygulanabilir. Antihistaminik ve dekonjestanlar kullanılarak bu rahatsızlıklar tedavi edilebilir. Ancak, antihistaminik ilaçların kullanımı sırasında uykuya meyilli olan kişilerin tehlikeli işlerle uğraşmamaları ve araç kullanmamaları önerilir. Dekonjestanların kullanımı ise kalp atışlarını ve kan basıncını artırabileceğinden, idrara çıkmakta zorlanan, yüksek tansiyonu olan, kalbinde ritim bozukluğu bulunan ve glokomu olan hastalarda kullanılmamalıdır. Alerjik etkenlerden kaynaklanan burun tıkanıklığında kortizonlu ilaçlar etkili olabilir, fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bunların dışında burun spreyi kullanılarak tıkanıklıklar giderilebilir. Alerji iğneleri de sorunu başarılı bir şekilde çözebilir. Ancak öncelikle hastanın alerjik olduğu maddeleri tespit edebilmek için kan ve cilt testleri yapılmalıdır. Yapısal nedenlerden kaynaklanan burun tıkanıklığının tedavisi genellikle cerrahi yolla sağlanabilir. Yapısal nedenlerden oluşan tıkanıklıkların sebepleri şunlar olabilir:

  • Burun kemiğinde kayma yani deviasyon olması
  • Alt burun etlerinin yani konkaların büyümesi
  • Burun çatısında daralma yani valv daralması
  • Geniz eti büyümesi
  • Yaygın burun içi polipleri

Burun Tıkanıklıklarında Yapılan Ameliyatlar Nelerdir?

  • Burun kemiğinin düzeltilmesi için deviasyon ameliyatı: Genel ve lokal anestezi ile uygulanan septoplasti adı verilen ameliyatta, septumun eğri olan kısımları çıkarılarak düzeltilir ve burun pasajları açılır. Septum adı verilen bu yapının düzgün olması halinde sağlıklı nefes alışverişi sağlanır.
  • Alt burun etlerinin kısmi olarak alınması ya da radyofrekans uygulaması: Burun tıkanıklıklarının en sık nedenlerinden biri burun eti büyümesidir. Burun etleri altta, üstte ve ortada üç tane olur. Alttaki etlerde büyüme olduğunda burun tıkanıklığı meydana gelirken, orta etlerde sinüzit atakları ve kronik sinüzit geliştirebilir. İlaçlarla kontrol altına alınamadıklarında, cerrahi yolla burun etlerinin fazla olan kısımları alınır.
  • Burun çatısının açılması, valv cerrahisi: Hasta burun yan duvarlarında destek olmaması halinde, nefes alırken burun kanatları içeriye çöktüğünden nefes alamaz hale gelebilir. Valv darlığı ameliyatı, septum deviasyonu, burun eti ve estetik burun ameliyatı ile uygulanabilir. Burun içinden alınan kıkırdaklarla, burun yan duvarları yeniden açılarak tedavi sağlanır.
  • Estetik burun cerrahisi: Bazı durumlarda burunda yapılan estetik girişimler sırasında, solunum sorunları da giderilebilir.
  • Geniz eti alınması: Geniz eti büyümesi burun arka bölümünü tıkayarak, burun tıkanıklığına sebep olabilir. Genellikle çocukların etkilendiği bu sorun, ihmal edildiğinde yetişkinlik dönemlerine taşınabilir. Genel anestezi altında geniz etleri kazınarak, bulunduğu yerden çıkarılır. 20-30 dakika süren ameliyat sonrasında, bir gün içinde iyileşme gözlenir.
  • Burun içi poliplerinin medikal ve cerrahi tedavisi: Bu sorun genellikle aspirin duyarlılığı ve alerjik astımla beraber görülür. Burunda bilinmeyen sebeplerle üzüm taneciklerini andıran, jelle dolu etlerin oluşumuyla gözlenir. Bunlar hem burun tıkanıklığına hem de sinüzite neden olabilir. Bazen sprey tedavisi yeterli gelse de genellikle endoskopik yolla alınmaları gerekir. Ameliyattan önce medikal tedavi uygulaması, yapılan ameliyatın başarısını artıracak bir etkendir.

Ekstra Bilgiler

Burun tıkanıklığını gidermede evde uygulanabilecek bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar arasında tuzlu su ile burun temizliği yapmak, buhar inhalasyonu, sıcak duş almak ve baş yüksekliğini artırarak uyumak sayılabilir. Ayrıca, mentollü burun bantları ve burun açıcı spreyler de kısa vadeli rahatlama sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Neden Kanar?

Burun Neden Kanar?

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması ve Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması ve Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Arka Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Arka Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Kanaması Tedavisi

Burun Kanaması Tedavisi

Güncel

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Burun Kanaması Nasıl Durur?