Kemoterapi Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kemoterapi Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kemoterapi ve Burun Kanaması

Kemoterapi, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Çoğunlukla hormonal yapısı halen aktif olan hastalarda veya akciğer kanseri gibi yüksek riskli kanser türlerinde tercih edilmektedir. Cerrahi müdahale sonrasında uygulanan kemoterapi, her bireyde farklı yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkilerden biri de burun kanamasıdır. Kemoterapi sırasında yaşanan burun kanamaları, bazen ilk seansta bazen de ilerleyen kürlerde ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda hastaların mutlaka hekimleri ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Olası başka durumların ortaya çıkmaması için bu tür kemoterapi yan etkilerinin doktorlara bildirilmesi önemlidir.

Kemoterapi ve Burun Kanaması: Nedenleri ve Önemi

Kemoterapinin birçok yan etkisinden biri olan burun kanaması, kan değerlerinin düşmesine neden olur. Bu durum, vücutta bulunan kan hücrelerinin zayıflaması ve azalmasına yol açar. Kan yapan hücrelerin azalması, hastanın kemoterapiyi kaldıramayacak duruma gelmesine neden olabilir. Vücutta kan değerlerinin düşmesi, gerekli oksijen miktarının sağlanamamasına ve hastanın virüs ve mikroplara karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. Bu durumda hasta enfeksiyon kaparak daha tehlikeli bir duruma düşebilir. Özellikle kemoterapi gören hastalarda oluşan burun kanamaları çok önemlidir. Kan değerlerinin elli binin altına düşmesi, burun kanaması riski açısından tehlike oluşturur. Ancak, kemoterapi hastalarında burun kanaması nadiren görülen bir yan etkidir. Yine de kemoterapi sırasında oluşan burun kanamaları, süreleri ve tekrarlayıcılığı mutlaka hekime bildirilmelidir.

Kemoterapide Burun Kanamasını Engellemenin Yolları

  • Çok güçlü hapşırıklardan sakınmak gerekir.
  • Sert ve şiddetli sümkürmelerden uzak durmak gerekir.
  • Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmamak önemlidir.
  • Aşırı derecede burun ile uğraşmaktan, yani karıştırmaktan kaçınmak gerekir.

Kemoterapi nedeniyle burun kanaması, genellikle hastanın vücudunun savunma mekanizmasının zayıflamasından hatta sıfıra düşmesinden kaynaklanabilir. Bu tedavi yöntemi hastayı tamamen savunmasız bırakabilir. Bu nedenle, özellikle bu durumun yaşanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Çok fazla insanla ilişkide olmamak, zayıf düşen bağışıklık sistemini korur ve olası etkileri ortadan kaldırır.

Kemoterapide Burun Kanamasının Takibi

Kemoterapi sırasında burun kanaması yaşanması durumunda, kanamanın devamlılığı ve tekrarlayıcı yapısı takip edilmeli ve bu doğrultuda doktora bildirilmelidir. Bu tür burun kanamaları, aslında daha ciddi bir kanamanın habercisi olabilir. Hastanın kullandığı kemoterapi ilaçları vücudu savunmasız bıraktığı için ciddi komplikasyonlar yaratabilir. Sağlıklı bir yaşam, kemoterapi başladığında büyük önem taşır. Kanserden iyileşmek için uygulanan bu tedavi yöntemi, bir yandan da vücudu savunmasız ve tüm olumsuzluklara karşı güçsüz bıraktığı için, hastaların hastalıklarının farkında olması ve etrafındakilerin de bunun bilincinde olması çok önemlidir.

Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Burun Kanaması Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklerde Burun Kanaması Tarifi ve Malzemeleri

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanamaları Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanamaları Belirtileri ve Tedavisi

Migren Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Migren Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Güncel

Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası

Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası