Burun Yanması Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Burun Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Yanması

Burun yanması, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Hareket sırasında ve nefes alıp verirken burun yanması hissedilebilir ve bunun çeşitli sebepleri olabilir. Özellikle kış aylarında bu şikayetler artış gösterir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarında burunda akıntı ve tıkanıklık başlamadan önce burunda kaşıntı ve yanma hissi meydana gelebilir. Bunun dışında sivilce, kıl kökü iltihapları gibi nedenlerle de burun yanması ortaya çıkabilir. Nadir de olsa, burnun içinde büyüme gösteren polipler de burun yanmasına sebep olabilir. Alerjik yapıya sahip kişiler, bulundukları ortamda bulunan kimyasallardan, parfüm kokusundan veya polenlerden etkilenerek burun yanması yaşayabilirler.

Burun Yanması Nasıl Geçer?

Burun yanmasının oluşmasına neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yanma şikayeti de geçer. Alerjik nedenlerle oluşan burun yanmasında ise bir doktora başvurmak faydalı olacaktır. Öncelikle burunda alerjiye yol açan etken maddenin tespiti yapılmalıdır. Daha sonra alerji nedeninin ortadan kaldırılması ve tedavi ile birlikte şikayetler azaltılabilir. Burun içinde kullanılan anti alerjik spreyler veya ağızdan alınacak alerji ilaçları, burunda oluşan kaşıntıyı ve yanmayı tedavi edebilir. Bu kişilerin burun içini soğuk suyla yıkaması, alerjenleri burnun içinden çıkaracaktır. Eğer yanma kıl kökü enfeksiyonu veya sivilceden dolayı oluşmuşsa, buraya uygulanacak damla ve sprey uygulamaları yanma şikayetini önleyecektir.

Burun Yanması Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Burunda yanma şikayeti genellikle sinüslerdeki alerjik reaksiyonlardan ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı oluşan bir belirtidir. Alerjisi olan kişilerde kaşıntı, hapşırık, burun tıkanıklığı gibi şikayetlere burun yanması eşlik edebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ise burundaki tıkanıklık ve akıntı nedeniyle sıkça burnun silinmesi yanma hissi yaratabilir. Burundaki sivilce gibi oluşumlarda enfeksiyonlar meydana gelebilir ve bu da burunda yanma hissine yol açabilir. Bunların dışında, burun yanması genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak görülmez. Yanma sırasında burnun tahriş olmasını engellemek, şikayetin ilerlemesine engel olacaktır.

Burun Yanmasından Nasıl Korunabilirsiniz?

Yanma şikayetinin oluşma sebeplerinden korunmaya çalışmak, burun yanmasının oluşmasını önleyecektir. Kış aylarında soğuk algınlığına yakalanmamak, alerjenlerden uzak durmak ve sivilce oluşumlarına enfeksiyon oluşturmadan müdahale etmek, burun yanması için koruyucu tedbirlerdir. Solunum sisteminin başlangıcı olan burnun rahatsızlıklardan etkilenmesi, sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden, bu soruna başlamadan önce tedbir almak önemlidir.

Ekstra Bilgiler

Burun yanması ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
  • Burun yanması şikayetleri devam ederse bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.
  • Burnun düzenli olarak nemlendirilmesi, yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Doğru burun temizliği teknikleri kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Burun Neden Kanar?

Burun Neden Kanar?

Güncel

Arka Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Arka Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi