Burun Polipleri Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Burun Polipleri Belirtileri ve Tedavisi

Burun Polipleri

Burun polipleri, burun yan boşluklarında ve burun içinde oluşan poliplerle meydana gelen hastalıkları tanımlamak için kullanılır. Polip oluşumu, mukoza dokusunun hastalanması ve iltihabi baloncuklar oluşturarak sarkmasıdır. Burun polipleri ile genellenen hastalıklar iki grupta toplanmaktadır. Bunlar antrokoanal polip ve polipli kronik sinüzit olarak adlandırılır. Polipler, burun yan duvarlarından yani paranazal sinüslerden köken alarak, burun boşluklarına doğru sarkarlar. Ancak bunların endoskopik, klinik, histopatolojik ve radyolojik özellikleri farklıdır.

Polipli Kronik Sinüzit Nedir?

Paranazal sinüslerden ve burun içinden poliplerin gelişimiyle karakterize olan sinüzit tablosudur. Burun tıkanıklığı, rahatsızlığın en belirgin özelliğidir. Bu tıkanıklığa koyu renkli, kıvamlı, cerahatli burun ya da geniz akıntısı, basınç hissi olan yüz ağrısı ve koku alma bozukluğu eşlik edebilir. Bu tür majör belirtilere ilave olarak, minör belirtiler oluşabilir. İleri aşamalarda polipler burun ucu bölgesinden görülebilir, bazı durumlarda dışarıya kadar sarkabilir. Kronik sinüzit iki farklı tipte olabilir:
  • Basit Polipli Kronik Sinüzit: Bunlar iki taraflı poliplerle karakterize olmuş, eozinofillerin bulunduğu polipli sinüzitlerdir. Öncelikle tıbbi tedavi uygulanmaktadır. Poliplerin küçültülmesi için etkili olan ilaçlar, kortizollü sprey kullanılır. Burun içi temizliğinde fizyolojik serum, okyanus suyu, tuz karbonat karışımı kullanılır. Tıbbi tedavinin fayda sağlamadığı durumlarda, endoskopik sinüs cerrahisi uygulanır.
  • Alerjik Fungal Kronik Sinüzit: Bunlar genellikle tek taraflı poliplerle oluşan, alerji ve mantarların gelişiminde etkili olduğu, yaygın polipli sinüzit oluşumudur. Paranazal sinüslerde mantar hastalıkları da bulunur. Tedavisinde endoskopik olarak mantarların çıkarılması uygulanır. Bunun dışında lokal ve oral kortizol, antihistaminikler ve alerji aşıları yapılır.

Antrokoanal Polip Nedir?

Antrokoanal polip, maksiller sinüs, sinüs dev polibi olarak anılan burun yanı boşluklarından kaynaklanarak, burun içi ve genze sarkan, tek parçadan oluşmuş mukoza balonudur. Bu devasa iltihabi polip, üst çene kemiğindeki en iri burun yanı boşluğu olan maksiller sinüsün ostium adı verilen ağzından burun içine kadar gider. Buradan burun arka iç deliklerinden genze doğru sarkar. Bu polipler, istisnalar dışında tek taraflı olur. Bu yüzden tek taraflı burun tıkanıklığına sebep olurlar. Sinüzit ilavesi olursa tek taraflı akıntı, yüz ağrısı ve minör şikayetler oluşur.

Burun Polipleri Neden Olur?

Burun içinde kronik enflamasyon olması, mukozada aşırı derecede büyümeye ve poliplere sebep olabilir. Başlangıç aşamasında küçük olan polipler, ardından gelişerek büyür. Genellikle burnun iki yanında gelişim gösterirler. Enflamasyon oluşumunun sebebi genellikle bilinmez. Ancak astım ve aspirin alerjisi, enflamasyona neden olarak polip gelişimini sağlamaktadır.

Burun Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

  • Burunda tıkanıklık ve dolgunluk, en belirgin özelliklerdendir. Poliplerin büyümesiyle nefes alma zorlaşır. Hastalar genellikle ağızdan nefes almaya başlar. Özellikle geceleri daha fazla sıkıntı yaşanır ve uyku düzeni bozulur.
  • Burundan akan saydam renkli akıntının olması
  • Geniz akıntısının olması
  • Koku alma ve tat almanın azalması ya da kaybolması
  • Burun tıkalı olduğundan, sesin değişmesi

Burun Poliplerinin Tedavisi Nasıl Olur?

Steroid içeren burun damlaları, burunda oluşan enflamasyonu azaltır. Bunların etkisi 1-2 gün içinde başlar. Bir süre sonunda poliplerin küçülmesiyle iyileşme hissedilir. Bunların uygun dozlarda ve doktor önerisiyle kullanılması gerekir. Steroid tabletler de poliplerin küçültülmesinde etkili olur. Bu tedavilerden yeteri kadar fayda görülmezse, cerrahi yolla poliplere müdahale edilebilir. Bu işlem, genel ya da lokal anestezi kullanılarak uygulanabilir. Polipler çok ciddi sorun oluşturmasa da ameliyatla alınması hastaları rahatlatıcı bir uygulamadır. Poliplerin altında bir hastalık yatmıyorsa, yeniden tekrarlaması beklenmez. Ancak astım, aspirin alerjisi gibi etkenler varsa, yeniden tekrarlama olasılıkları vardır. Düzenli olarak steroidli damla kullanılması, poliplerin büyümesini önleyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Naz

21 Temmuz 2024 Pazar

Burun tıkanıklığı ve uyku düzeni bozukluğu yaşayan biri olarak, bu sorunların burun poliplerinden kaynaklanabileceğini nasıl anlarım? Ayrıca, steroid damlalarını kullanmak zorunda kalır mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Naz,

Burun tıkanıklığı ve uyku düzeni bozukluğu gibi sorunlar burun poliplerinden kaynaklanabilir. Bu durumu anlamanın en iyi yolu bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurmaktır. Doktorunuz, endoskopik muayene veya görüntüleme yöntemleri kullanarak burun poliplerinin varlığını tespit edebilir.

Eğer burun polipleriniz olduğu tespit edilirse, tedavi seçenekleri arasında steroid damlaları veya spreyleri de bulunabilir. Bu ilaçlar, poliplerin boyutunu küçültmek ve iltihabı azaltmak için kullanılır. Ancak, doktorunuz sizin için en uygun tedavi planını belirleyecektir. Bu nedenle, bir uzmana danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Burun Neden Kanar?

Burun Neden Kanar?