Sürekli Burun Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Sürekli Burun Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Tıkanıklığı: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sürekli Burun Tıkanıklığının Önemi

Sürekli burun tıkanıklığı, genellikle ciddiye alınmadığından geçici önlemlerle giderilmeye çalışılır. Ancak burun tıkanıklığı kısa vadede uyku sorunlarına ve yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabilir. Uzun vadede ise bedende kalp büyümesi gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu durum, yaş fark etmeksizin çocuk ve yetişkinlerde meydana gelebilir. Bazen tek başına, bazen de geniz akıntısı ve horlama ile birlikte görülebilir. Kişiler burunlarında ciddi bir darlık olmasa bile psikolojik olarak bu sorunu yaşarken, bazı kişiler ise tıkalı burunla yaşamlarına devam eder. Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı kısa sürede geçse de, deviasyon gibi yapısal sebeplerden oluşan tıkanıklıklar uzun süreli devam edebilir ve ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle deviasyon, burun etlerinde büyüme gibi sorunları olanların sürekli burun tıkanıklığı yaşamaları halinde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına gitmeleri ve tedavi olmaları gerekir. Aksi takdirde vücuda daha az oksijen alındığından, sağlık sorunları gelişebilir.

Sürekli Burun Tıkanıklığı Tedavi Edilmediğinde Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde akciğerlerde yeterince oksijen ve karbondioksit değişimi gerçekleşmez. Bu nedenle vücutta bulunan kan, gereksinimi olan oksijeni sağlayamaz. Kan, dokulara götürmesi gereken oksijeni ulaştıramaz ve sonuç olarak oksijen eksik taşınır. Oksijen eksikliği dokularda hasara neden olabilir ve çeşitli hastalıkların meydana gelmesine yol açar. Kişinin uyku düzeni bozulur, sabahları yorgun ve uykusuz kalkma durumu yaşanır. Kalp bu eksikliği tamamlayabilmek için daha fazla çalışır ve yorgun düşer. Kalbin yorulması uzun dönemde hipoksi, ritim bozukluğu, kalp büyümesi ve solunum yollarında rezistans artışı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Vücuttaki yetersiz oksijenden akciğerler de etkilenir ve kronik akciğer hastalığı oluşabilir.

Sürekli Burun Tıkanıklığının Nedenleri

  • Deviasyon (Burun Eğriliği): Burnu ikiye bölen septum adı verilen kemik ve kıkırdak dokudan oluşan yapı doğuştan ya da sonradan oluşan düşme gibi travmalardan dolayı sağa veya sola doğru eğik olabilir. Fakat bu sorunun burun tıkanıklığına neden olması için, eğriliğin ciddi olması gerekir.
  • Hormonal Değişimler: Hamilelik ve adet dönemleri gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemlerde burun etlerinde şişme meydana gelebilir ve sürekli burun tıkanıklığı yaşanabilir.
  • Büyük Burun Etleri: Burun eti olarak bilinen konkaların doğuştan ya da damar yapılarının bozulmasından dolayı büyük olması halinde burun tıkanıklığı meydana gelebilir.
  • Burun İçinde Olan Kitleler: Burun yapısında oluşan polip gibi oluşumlar burun tıkanıklığına neden olabilir. Özellikle alerjik nezle hastalığı olan kişilerde sıkça bunlar izlenebilir. Ayrıca tümörler de burun tıkanıklığı sebeplerindendir.
  • Alerjik Nezle ve Enfeksiyonlar: Alerjik nezle hastalığı olanlarda burun etleri daha şiş ve ödemli olur. Ayrıca grip, sinüzit, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar da burun tıkanıklığına sebep olabilir.

Sürekli Burun Tıkanıklığında Tedavi Yöntemleri

Burun tıkanıklığına neden olan deviasyon olduğunda, rahatsızlığın tek tedavi yolu ameliyattır. Bunun başka türlü giderilmesi mümkün değildir. Kronik sinüzit hastalarında ise medikal tedaviyle burun tıkanıklığı önlenebilir. Eğer bundan fayda sağlanamaz ve sürekli tekrarlayan sinüzit olursa cerrahi yola başvurmak gerekir. Endoskopi yapılarak sinüsler temizlenmeli ve hasta rahatlatılmalıdır. Bu işlem sırasında burun zarar görmemelidir. Burun tıkanıklığı alerjik nezleden dolayı oluşursa, cerrahi yöntemlere başvurmadan tedavi edilir. Burun spreyleri ve ilaçlar tedavide kullanılır. Ayrıca alerjiye neden olan etkenlerin uzaklaştırılması gerekir. Ancak bu tedavi uzun süre sürdürülebilir olmalıdır. Burun içinde polipler varsa, temizlemek amacıyla cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Sonuç

Sürekli burun tıkanıklığı, yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen ve ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Özellikle altta yatan nedenlerin belirlenip, buna uygun tedavi planının oluşturulması büyük önem taşır. Sağlıklı bir yaşam için burun tıkanıklığı belirtileri yaşayan kişilerin bir uzmana başvurmaları önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Makyajla Burun Küçültme

Makyajla Burun Küçültme

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ameliyatsız Burun Kaldırma

Ameliyatsız Burun Kaldırma

Güncel

Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Küçültme Ameliyatı

Burun Küçültme Ameliyatı