Bebeklerde Burun Kanaması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Bebeklerde Burun Kanaması Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklerde Burun Kanaması

Bebeklerde burun kanaması, beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve sıklıkla karşılaşılan klinik vakalardan biridir. Bebeklerde yaşanan burun kanamaları genellikle burnun 1 cm gerisinde meydana gelir. Bu bölgedeki kılcal damarların yoğunluğu, burun kanamalarının başlıca nedenidir. Kanama, burnun bir deliğinden ya da iki deliğinden birden gelebilir.

Bebeklerde Burun Kanaması Neden Olur?

Bebeklerin burun boşluğunda yer alan tabaka, yapısı itibariyle zedelenmelere açık ve çok ince damarlıdır. Bu dokuların tahriş olması veya kuruması, kısa süren kanamalara neden olabilir. Burunda kuruluk, burun kemiğindeki ya da kıkırdaktaki eğrilikten dolayı hava akımının normalden hızlı olmasından kaynaklanır. Bu kuruluk, genellikle burun içinde kabuklanmaya sebep olur ve beklenmedik zamanlarda burun kanaması meydana gelir. Kapalı ve kuru ortamlarda kuruyan burnun ovuşturulması, karıştırılması ya da şiddetli şekilde sümkürülmesi sonucunda sıklıkla kanamalar yaşanabilir.

Genelde 2 yaşın üzerindeki çocuklar, burnunu karıştırmayı alışkanlık haline getirmiştir. Devamlı burnunu karıştıran çocuklar, farkında olmadan burun içindeki kılcal damarlara zarar verdikleri için burun kanamaları kaçınılmaz olur. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları (grip, nezle, sinüzit gibi) geçiren bebeklerde, kuru havaların da etkisiyle sıklıkla burun kanaması yaşanabilir. Bunların dışında, burna alınan darbeler sonucu meydana gelen kırıklar ve darbenin ardından yüzde oluşan kırıklar bir süre sonra kanamalara neden olabilir. En kötü ihtimalle, burun boşluğunda veya genizde yapılan tetkiklerle varlığı ispatlanmış kötü ya da iyi huylu tümörler mevcutsa, bu da ara sıra kanamalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda, kendini sürekli tekrarlayan kanamalar yaşanırsa, bebek mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.

Bebeklerde Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Bebeklerde burun kanamasını durdurmak için birkaç yöntem bulunmaktadır:

  • Bebeğin başını kesinlikle geriye atmamak.
  • Bez, pamuk ya da başka bir nesne kullanarak tampon yapmamak; çünkü bu, kanın genizden gelmesine ve bebeğin boğulmasına yol açabilir.
  • Bebeğin kafasını ıslatmak ya da boynunun arkasına buz koymak burun kanamasını durdurmaz.

Bebeklerde burun kanamasını durdurmanın doğru ve en sağlıklı yolu, öncelikle bebeği dik şekilde oturtmaktır. Bebeğin başı öne eğilmeli ve kanın yutulması veya boğaza gitmesi engellenmelidir. Kanayan burun delikleri baş ve işaret parmağınız arasında sıkıştırılmalıdır. Yaklaşık 10 dakika boyunca uygulanan bu baskı, kanamayı bir nebze durduracaktır.

Burnun sıkıştırıldığı sırada, bebeğin ağzını açarak ağızdan nefes alması sağlanmalıdır. Burnu sıkıştırırken parmakların o bölgeden çekilmemesi gerekir. Kanama 10 dakika içinde durmazsa, diğer yöntemler denenmelidir. Bir diğer yöntem de iki parmak yardımıyla burun kanatlarına şiddetli şekilde bastırmaktır. İmkân varsa, burna soğuk su çekilerek sümkürme sağlanmalıdır. Yaklaşık 5 dakika sonra, burun kanaması hala devam ediyorsa, yeniden burun içine soğuk su çekilerek burun temizlenmeli ve tekrar burun kanatlarına 5 dakika kadar bastırılmalıdır. Burun kanaması tam olarak durana kadar bu işlemi 5'er dakika arayla birkaç kez tekrarlamak gerekmektedir. Çoğunlukla bu yöntem kullanılarak burun kanaması %90 oranında durdurulmuş olur. Ancak tüm bu yöntemlere rağmen kanama durmuyor ya da belirli aralıklarla kendini tekrarlıyorsa, mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanaması Neden Olur?

Güncel

Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi