Ağlarken Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Ağlarken Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Ağlarken Burun Kanaması

Ağlarken burun kanaması bazı insanlarda görülebilmektedir. Ağlarken burun kanaması oluşması, kişinin yaşadığı duygusal yoğunluk ve stresle yakından ilişkilidir. Bazen dayanılmaz acılar yaşamak aşırı zihinsel strese neden olmaktadır. Aşırı stres ise yüksek tansiyona sebep olabilir. Ani yükselen tansiyon, kişide burun kanamasına neden olabilmektedir. Bu durumdayken kişinin soğukkanlı ve sakin kalması, ani tansiyon yükselmelerinin önüne geçebilmektedir.

Ruhsal Stres ve Fiziksel Etkileri

Kişide yaşanan büyük boyutlu ruhsal stres, burun boşluğunda bulunan kılcal damarlarda baskı oluşturabilir. Kılcal damarda çatlama meydana geldiğinde, kişi burun kanaması yaşayabilir. Ruhsal stres, vücut fonksiyonlarını bozabilecek bir güce sahiptir. Bilinmelidir ki, ruhsal stresin zararları sadece duygusal sağlık ile sınırlı değildir. Fiziksel olarak vücutta birçok zarara neden olabilmektedir. Kişide yaşanan korku, üzüntü, kaygı gibi birçok neden fiziksel sağlığın bozulmasına da yol açan etkenler arasındadır.

Kişinin üzüntü sonrası ağlayarak tepkisini dışa vurması, beyin ve burun damarlarına baskı yaparak burun kanamasına neden olabilir. Üzüntü boyutunun yüksek olması, kişinin vücudunda işleyiş değişikliklerine yol açabilir. Yaşanan üzüntüler, vücut fonksiyonlarını oldukça olumsuz yönde etkiler. Üzüntü sonrası kişinin vücudunda oluşan değişiklikler zaman zaman dışarı yansımaktadır. Bu değişikliklerin ilki, kan dolaşımının artmasıdır ve kan damarları içerisindeki basınç artarak yüksek kan basıncına neden olur. Kişide olumsuzluklar ve üzüntüler sonucu oluşan ağlama, stres eşliğinde gerçekleşir ve bu stres uzun süreli ise kan basıncı anormal bir şekilde artar.

Yüksek Kan Basıncı ve Damarlara Etkisi

Aşırı kan basıncının kan damarları içerisinde artmaya devam etmesi, damar basıncının yüksekliğine tahammül edemeyeceği bir düzeye geldiğinde damarın bir noktadan yırtılmasına neden olur. Kan basıncına tahammül edemeyen damarda yırtılma veya çatlak oluşması burunda kanamaya neden olabilir. Üzüntü yaşayan insanda ağlarken burun kanaması, burun boşluğunun üst kısmında var olan damar yapıların basıncın yükselmesi sebebiyle burunda kanama oluşmasıdır. Kişinin duygusallığını kontrol altında tutarak beyin ve damarlara baskı yapmasını engellemek, psikolojik olarak kişinin elindedir. Ağlarken burun kanaması sık sık tekrar ediyorsa ve ağlama anında burun kanaması oluşuyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Durumun neden kaynaklandığı yapılan muayene ve tahliller sonucunda anlaşılacaktır.

Ağlarken Burun Kanamasının Tehlike Arz Ettiği Durumlar

  • Ağlarken burun kanamasının kişinin stres altında olduğu anlarda gerçekleşmektedir. Bu gibi durumlarda burun el parmakları ile hafifçe sıkıştırılır. Belirli aralıklarla sıkıştırma işlemi devam eder. Burunda sıkıştırılmaya rağmen kanama devam ediyorsa doktora gidilmelidir ve hasta gözlem altında bulundurulmalıdır.
  • Burun kanaması yaşayan kişiye müdahale edilip kanamayı durdurduktan kısa bir süre sonra kanama aynı hız ile veya hızını artırarak kendini tekrarlıyorsa, kişi vücudunda bir şeylerin normal gitmediğinin göstergesi olabilir. Mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Kişideki burun kanaması fışkırır halde ise veya şiddetli damlacıklar halinde ise çarpma, yaralanma veya durduk yere oluşması fark etmez, hasta hemen gözlem altına alınmalıdır.
  • Hasta ağlama sonucu oluşan burun kanaması sırasında baygınlık geçirmiş ise yine gözlem altına alınması gerekmektedir. Kişide bilinç kaybı yaşanması, fenalaşma durumlarının oluşması, sersemlik önemli hastalıkların habercisi olarak algılanmaktadır.
  • Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise burun kanamasına eşlik eden yüksek ateş ve kalp çarpıntısıdır. Kişide burun kanaması sırasında yüksek ateş ve kalp ritminde değişimler gözleniyorsa yine tehlikeli bir durum sinyali vardır. Bu durumda zaman geçirmeden doktora gidilmesi ve hastanın burun kanaması ve eşliğinde oluşan diğer problemlerin sebebi anlaşılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gizli

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Benim erkek arkadaşımda bu sorun var doktora götürmek istiyorum hangi poliklinik ilgilenir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gizli,

Erkek arkadaşınızın yaşadığı sorunun spesifik olarak ne olduğunu belirtmemişsiniz, bu nedenle genel bir yanıt vereceğim. Eğer fiziksel bir sağlık sorunu varsa, iç hastalıkları (dahiliye) polikliniğine başvurabilirsiniz. Psikolojik bir durum söz konusuysa, psikiyatri polikliniği uygun olacaktır. Sorunu daha iyi anlamak ve doğru yönlendirme almak için aile hekiminize danışmanız da faydalı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Hasan

Merhabalar, kısa bir süre içinde bir kulak burun boğaz uzmanına gidebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Neden Kanar?

Burun Neden Kanar?

Burun Kanaması İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Burun Kanaması İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makyajla Burun Küçültme

Makyajla Burun Küçültme

Burun Kanaması Nedenleri

Burun Kanaması Nedenleri

Burun Polipleri Belirtileri ve Tedavisi

Burun Polipleri Belirtileri ve Tedavisi

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır