Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Burun Akıntısı

Bebeklerde burun akıntısı, oldukça sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Burun akıntısının çeşitli sebepleri olabilir. Akıntının devam etme süresi oldukça önemlidir. Basit soğuk algınlığı gibi durumlarda 2-3 gün devam ediyorsa, müdahale gerektirmeden iyileşecektir. Uzun süreli akıntılarda altta yatan rahatsızlıklar teşhis edilerek, tedavi edilmelidir. Bebeklerin burun zarları oldukça duyarlı ve hassas yapıdadır. Ortamdaki ısıdan ve nemden etkilenerek tıkanır ve akıntılara neden olur. Doğum sonrasında bebeğin ağzı ve burun delikleri yapılan aspirasyon nedeniyle, burun mukozası tahriş olabilir. Bu etkenler de yeni doğanlarda burun akıntısına sebep olabilir.

Bebeklerde Burun Akıntısının Sebepleri Nelerdir?

Burun akıntısının hangi sıklıkla oluştuğu, rengi ve kıvamı, bunun hastalık belirtisi olup olmadığını anlamada yardımcı olabilir. Renksiz ve sıvı kıvamda olan akıntılar önemsiz sayılabilir. Ancak koyu renkte akıntıyla birlikte ateş bulunuyorsa, doktora gitmekte fayda vardır. Akıntının atılabilir kıvamda ve sümüksü olması halinde soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların iyileşme sürecine girdiği anlaşılabilir. Burun akıntısına genellikle aşağıdaki rahatsızlıklar neden olabilir:
  • Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklar
  • Sinüzit
  • Kulak Burun Boğaz (KBB) rahatsızlıkları
  • Alerjik etkenler

Bebeklerde Burun Akıntısına Karşı Neler Yapılabilir?

Burun akıntıları en kısa sürede giderilmeye çalışılmalı, mümkünse başlamaması için tedbirler alınmalıdır. Bebeklerin emzirme dönemlerinde yaşanan akıntılarda dikkat edilmediği takdirde akıntılar orta kulağa kadar ilerleyerek enfeksiyona sebep olabilir. Orta kulak iltihapları tedavisi zor ve işitme kayıplarına neden olabileceğinden, tedbirleri uygulamak gerekir. Akıntının devam ettiği dönemde bunun için antibiyotik tedavisi uygulanmamaktadır. Ancak enfeksiyon belirtileri varsa, antibiyotik kullanılmaktadır. Bebeklerin bu sorunu olduğunda daha rahat etmeleri ve akıntının geçmesi için alınacak tedbirler ise:
  • Grip, nezle gibi rahatsızlıkların başlangıcında bebeğin yaşı uygunsa tavuk suyuna çorba içirilebilir, C vitamini içeren besinler verilebilir.
  • Tıkanıklığa karşı salin solüsyon damlatılabilir.
  • Akşam yatmadan önce odasının nem dengesini sağlamak için, buhar verici cihazlar kullanılabilir.
  • Burun içinde birikmiş salgılar temizlenmeli, rahat uyku uyuması sağlanmalıdır.
  • Banyo sonrasında saçlar kurutulmalı, bebek dışarıya çıkarılmamalıdır.
  • Akıntının gece genze gitmesini önlemek amacıyla, yatağın baş tarafı yükseltilmelidir.
  • Hırıltılı öksürük ve akıntının renk değişimi olursa, mutlaka doktora götürülmelidir.
  • Anne sütü alan bebeklerin emzirilmeye devam edilmesi gerekir. Anne sütü hastalıklara karşı antikor üretimi yaptığından, hastalanmaları ve hastalıkları hafif atlatmaları sağlanmalıdır. Soğuk algınlıklarına, gribe karşı yapılan aşılar 6 aydan küçük bebeklere yapılmadığından, anne sütü en iyi koruyucu olacaktır.
  • Burun akıntısıyla birlikte burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde emme engelleneceğinden, beslenme sorunları yaşanır. Bu nedenle tıkalı burun aspiratör yardımıyla açılmalıdır.
  • Bebeklerde akıntı ve tıkanıklığın bir arada yaşandığı durumlarda ağızdan nefes alma yapılacağından, çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Ağızdan alınan nefeste koruma mekanizması olmadığından, ciğerlere zararlı maddelerin gitmesi engellenemez. Bu sebeple bebeklerdeki bu sorunlar acil olarak çözülmelidir. 2-3 gün süren hafif akıntılar evde tedavi edilebilirken, uzun süren akıntılarda bebekler doktora götürülmelidir.

Ekstra Bilgiler

Bebeklerde burun akıntısı genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar ve bu durumlarda antibiyotik kullanımı etkisizdir. Bu nedenle, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca, bebeklerin burun akıntısı sırasında rahat nefes alabilmeleri için burun pasajlarının açık tutulması önemlidir. Bu, hem bebeklerin beslenmesini hem de uyumasını kolaylaştırır. Bebeklerin burun temizliği sırasında nazik olunmalı, burun içi dokulara zarar vermemek için uygun araçlar kullanılmalıdır. Son olarak, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenme ve düzenli uykuya dikkat edilmelidir. Bu, enfeksiyon riskini azaltacak ve genel sağlıklarını koruyacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Burun Kanaması Tampon Nasıl Yapılır?

Sürekli Burun Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı

Burun İçi Yaraları Neden Olur?

Burun İçi Yaraları Neden Olur?

Güncel

Burun Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Makyajla Burun Küçültme

Makyajla Burun Küçültme

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Neden Kanar?

Burun Neden Kanar?

Burun Eti Belirtileri

Burun Eti Belirtileri

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Burun Kanamalarında İlk Yardım

Burun Kanamalarında İlk Yardım