Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Ağrısı

Burun ağrısı, toplumda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Bu ağrı, bazı kişilerde hafif seyrederken, bazılarında ise oldukça şiddetli olabilir. Burun ağrısının tedavisi mümkündür ve ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahalelerle bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.

Burun Ağrısının Nedenleri

Burun ağrısı, dolaylı yoldan şiddetli baş ağrısına yol açabilir. Burun, vücudun en hassas bölgelerinden biridir ve çeşitli nedenlerle ağrıya sebep olabilir. Bu nedenler arasında sinirsel, damarsal ve psikolojik etmenler bulunmaktadır. Sinüsler, yeni doğan bebeklerde bile mevcut olan ve zamanla büyüyen boşluklardır. Bu boşluklar, mukus adı verilen bir sıvı salgılar. Günlük olarak ortalama yarım litre mukus salgılanır. Bu mukus, burun içine giren toz parçaları, bakteriler ve diğer etmenleri tutarak etkisiz hale getirir. Mukus, geniz içine akarak mideye ulaşır ve burada parçalanarak yok edilir.

Burun Ağrısının Belirtileri

Burun ağrısına genellikle fazla mukus salgılanması neden olur. Artan hava kirliliği ile birlikte bu tür şikayetler artmakta ve bu durum, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemektedir. Fazla salgılanan mukus, yapışkan bir yapıda olup alerjik cisimleri uzaklaştırmak için yoğun çaba sarf eder ve genizden içe doğru akmaktadır. Bunun sonucunda genişleyen boşluklar ve fazla sıvı salgısından dolayı şiddetli baş ağrısı ortaya çıkar. Burun ağrısı, genellikle soğuk algınlıklarında daha fazla görülür ve nefes alıp vermede zorluklara yol açar. Mukus salgısının rengi yeşil ya da sarıya dönerse enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar ve bu durumda şiddetli baş ağrıları veya burun sızlamaları görülebilir. Mukus, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar.

Rakım Değişiklikleri ve Burun Ağrısı

Burun ağrısı, yüksek rakımlı yerlere inildiğinde ya da çıkıldığında da meydana gelebilir. Bu durum, mevcut bir hastalık varsa daha şiddetli olur. Genişleyen damarlar ve oksijen miktarının aniden değişmesi, burun ağrısı, baş ağrısı ve kulak ağrısına yol açabilir. Bu tür ağrılar, vakum baş ağrısı olarak da adlandırılır.

Yanlış Tedavi Yöntemleri

Migren veya damar yolundan kaynaklanan baş ağrıları ile burun ağrısı sıkça karıştırılabilir ve yanlış tedavi yöntemleri uygulanabilir. Doktor müdahalesi olmadan kendi kendinize tedavi yöntemlerine başvurmanız önerilmez. Aksi takdirde, daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Burun ağrısı, antibiyotiklerle tedavi edilebilir ancak yanlış teşhisler nedeniyle bu mümkün olmayabilir.

Risk Faktörleri

Burun ağrısına maruz kalan kişiler arasında en başta sigara içenler gelmektedir. Ayrıca, nefes almayı engelleyen ve mukusun işlevini yapmasını zorlaştıran durumlar da bu rahatsızlığa yol açabilir. Alerjisi olan insanlar ve sık sık hasta olan kişilerde burun ağrısı daha sık görülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ani Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Tedavisi

Burun Kanaması Tedavisi

Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Burun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun İnsan Burnunun Özellikleri

Burun İnsan Burnunun Özellikleri

Güncel

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır