Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Sürekli Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Akıntısı

Sürekli burun akıntısı, burun önünden veya arkadan genze doğru akan, sürekli yutkunma hissi veren, boğazda gıcık yapan ve balgam benzeri etkiler gösteren bir rahatsızlıktır. Sürekli boğazı temizleme hissi, gıcık öksürüğü ve konuşmada zorluk yaratabilir. Geceleri öksürük krizlerine sebep olabilir. Burun, normal solunum sırasında giren atıkları temizleyebilmek için mukus üretimi yapar ve bu akıntı miktarı genellikle bir litreyi bulur. Sağlıklı bireylerde bu akıntı hissedilmezken, rahatsızlık veren durumlarda akıntının kıvamı yoğunlaşır ve miktarı artar. Sürekli burun akıntısı, rinit olarak tanımlanır ve özellikle sabahları alerjik rinit belirtileri yoğunlaşabilir.

Sürekli Burun Akıntısının Nedenleri

  • Burun akıntısı en sık nezle, grip gibi enfeksiyonlarda yaşanır. Mukozada mikropların hasarı sonucu salgı artışı olur. Akıntılar başlangıçta şeffaf ve akışkan yapıdadır, ilerleyen durumda bakteriyel enfeksiyon oluşumuyla yeşil-sarı renkte ve yoğun kıvamlı hale gelir. Bu durumda sinüzit adı verilen rahatsızlık yaşanır. Burun akıntısının kronikleşmesi halinde enfeksiyon atakları, kronik baş ağrısı, dolgunluk ve burun tıkanıklığı görülür. Kronik sinüzit hastalarında her zaman iltihaplı akıntılar olmaz, ancak baş ve yüz ağrısıyla birlikte burun tıkanıklığı gözlenir.
  • Burun akıntısının önemli sebepleri arasında sıvı alımının az olması ve sigara alışkanlığı yer alır. Günlük 1,5 litre sıvı alınması gereklidir. Yetersiz sıvı alımı mukus salgısının kıvamını yoğunlaştırır. Sigara kullanımı burun içindeki kuruma ve filtreleme mekanizmasında bozukluk yaratarak burun akıntısına neden olur. Pasif içicilerde de aynı etkiler görülür.
  • Alerjik astım ve alerjik nezle rahatsızlığı olanlarda da burun akıntısı meydana gelir. Alerjenlerin burun içindeki dokuyla teması alerjik yanıt oluşturur. Salgı artışı ve ödem burun tıkanıklığı ve akıntısı olarak algılanır. Bu durumlar geçici olabileceği gibi, uzun süreli de devam edebilir. Burun etinde şişmeyle birlikte temizlenme mekanizması bozulur. Böylece alerjenler burunda daha uzun süre kalır ve alerjen yanıt şiddetlenir, bu kısır döngü burun akıntısının sürekli hale gelmesine neden olur.
  • Burun eti şişmesi alerji dışında da görülebilir. Bu durumda da burun akıntısı olur.
  • Bazı kişilerde burun sinüs ameliyatı sonrasında burun akıntısı gelişebilir.

Sürekli Burun Akıntısının Belirtileri

Burunda mukozanın alerjenlerle karşılaşmasıyla başlayan akıntı, hücre infiltrasyonu ile sonuçlanır. Alerjen karşısında ağız, gözler, burun, deri ve boğazda kaşıntı oluşur. Hastalar ellerini burunlarına sürter ve kaşır. Bu hareket alerjik selam olarak adlandırılır ve burun sırtında enine çizgilere neden olur. Göz sulanması ve burun akıntısı her hastada izlenir. Tıkanıklık ve koku alma güçlüğü görülür. Bunlara hırıltılı solunum eşlik edebilir. Az miktarda baş ağrısı, algılama güçlüğü, öksürük, yorgunluk ve uyku bozukluğu gibi etkiler oluşarak günlük yaşamı olumsuz etkiler.

  • Kronik ağız solunumu nedeniyle damak ve diş bozuklukları
  • Göz altlarında oluşan ödem
  • Kaşıntı nedeniyle burun ucunda yatay çizgi
  • Burun mukozasında ödem ve soluk mavi görünüm izlenir

Sürekli Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntılarının daha az hissedilmesi için bol sıvı alımı, sigara kullanımını bırakma ve sigara içilen ortamlardan uzak durma, burun solunumu yapma önemlidir. Üst solunum enfeksiyonları ve alerjilerin olması halinde medikal tedavi uygulanmalı ve alerjenlerden uzak durulmalıdır. Kronik alerji ve sinüzitte kısır döngüyü giderecek cerrahi yöntemler burundaki akıntıyı da giderecektir. Daha önce yapılmış ameliyatlarla değişen akım yolları revizyon ameliyatlarıyla yeniden düzenlenebilir. Yapılan endoskopik muayenede burun akıntısına sebep olan durumlar belirlenebilir. Alınan önlemler ve kullanılan ilaçlar tedaviyi sağlamazsa, sebebe yönelik cerrahi uygulamalar yapılmalıdır. Burun eti şişmesinde radyofrekans yöntemiyle küçültme, sinüslerde endoskopik sinüs ameliyatı gibi uygulamalar yapılabilir. Burun akıntısı, buna neden olan durumun tespit edilmesi ve buna yönelik tedaviyle ortadan kaldırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Burun Kanamalarında İlk Yardım

Burun Kanamalarında İlk Yardım

Kemoterapi Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kemoterapi Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası

Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası

Yüksek Tansiyon Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Tansiyon Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi