Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Burun Kemiği Ameliyatı ve Sonrası

Burun Kemiği Ameliyatı

Burun kemiği ameliyatı, burun yapısında iki burun boşluğunu ayıran bir duvar niteliğindeki burun septumu olarak tanımlanan, ön tarafı kıkırdak arka tarafı kemikten oluşmuş yapıdaki eğriliklerin giderilmesi için yapılır. İnsan sağlığı yönünden kaliteli nefes almak son derece önemlidir. Ağızdan alınacak nefes, ağızdan itibaren bütün alt ve üst solunum yollarında kurumaya sebep olmaktadır. Bu durum larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi pek çok hastalığa zemin hazırlar. Burun kemiğinde olan eğrilikler genellikle doğumda yüzün anne rahminden çıkarken basılmasından dolayı yeni doğan dönemindeki kıkırdak çatlaklarının büyüyerek belirginleşmesiyle oluşabileceği gibi, daha sonra burna gelen darbelerden dolayı da oluşabilir. Burunda septumun düzgün olması nefesin sağlıklı alınması için gereklidir. Kemikte olan eğrilikler tek başına ya da diğer burun tıkanıklıklarıyla birlikte daha ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca bu kemiğin eğri olması eğri burun oluşumunu sağlar. Kişinin burun tıkanıklığı yaşaması nefes almasına engel olduğu gibi, uyku uyumasını engeller, dış görünümü bozuk olduğundan kendine güvensizlik geliştirir, çekingen ve alay konusu olup çeşitli sosyal sorunlar yaşar. Burun kemiği eğriliğine bazı durumlarda burun çatısı darlığı ya da burun yan duvarı güçsüzlüğü eşlik edebilir. Bunların olması halinde, ameliyat sırasında bunlar da güçlendirilmelidir. Kişi burun dış görünümünü düzeltmek isterse, bu ameliyat sırasında hem estetik hem de burun kemiği ve diğer sorunların giderilmesi sağlanabilir.

Burun Kemiği Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Ameliyattan 10 gün öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, E vitamini, ibuprofen gibi içerikleri olan ilaçlar kesilmelidir. Ayrıca pipo, sigara gibi tütün mamullerinden, alkolden uzak durulmalıdır. Alınan nikotin kan dolaşımını etkilediği gibi, ameliyatın başarısını etkileyen bir unsurdur. Bu, anestezi alan kişileri yüksek risk grubuna sokan bir etkendir. Ameliyata kadar kişilerin günde üç defa 1000 mg C vitamini alması, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Burun Kemiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastalar bir gece önceden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi kesmelidir. Rahat kıyafetler giyerek, makyaj yapmadan, saçlarına jöle gibi maddeler sürmeden hastaneye gitmelidir. Ameliyata alınan hastalar genel ya da lokal anestezi altında ameliyat edilir. Bu seçimi doktorun kendisi yapar. Eğer ameliyatta sadece burun kemiği düzeltilecekse, yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında sürer. Ameliyatta septum eğriliği düzeltilerek, hastanın burnundaki sorun giderilir.

Burun Kemiği Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonra kanamaları önlemek için, burun içine tampon ya da silikon kalıp koyulabilir. Bunlar 3-4 gün sonra doktor tarafından alınır. Ameliyattan sonra hastalar en az 3 saat su içmemelidir. Suyun erken içilmesi kusmaya neden olabilir. Gıda alımı ise 4 saat sonra yapılabilir. Tamponların alınmasına kadar burun tıkanıklığı, hafif kırmızı kan sızıntısı, hapşırma isteği, hafif baş ağrısı, gözlerde sulanma gibi şikayetler olabilir. Bunlar bir haftada kendiliğinden düzelir. Tamponun kenarından sızan pembe renkli sızıntı dışında, damlama gibi kırmızı renkte taze kan geldiğinde mutlaka doktora gidilmelidir. Genel anestezi alan hastalarda boğazda kuruluk olacağından, bu bölgenin nemli tutulması ve sıvı alınması gerekir. Bu süreçte hastaların dinlenmesi, aşırı sıcak beslenmeden kaçınması, yere eğilmemesi ve sümkürmemesi gerekir. Bunun dışında ağır kaldırmaktan, güneşe çıkmaktan, kan sulandırıcı ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Tamponların alınmasıyla birlikte, yaraların iyileşmesi ve ödemin dağılması 3-4 haftalık bir süreci bulur. Bu süreçte burunda kabuklanmalar olabilir. Burnun temizliğine ve yıkanmasına dikkat edilmelidir. Bu sırada yapışıklıkların engellenmesi, kabuklanmaların temizlenmesi için, pansumana gitmek gerekir. İyileşme sağlanana kadar sıcak banyo ve duş yapılmamalı, ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Makyajı Nasıl Yapılır?

Burun Makyajı Nasıl Yapılır?

Burun Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Burun Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Nedenleri

Burun Kanaması Nedenleri

Burun İçi Yaraları Neden Olur?

Burun İçi Yaraları Neden Olur?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Güncel

Burun Akıntısı Nasıl Geçer

Burun Akıntısı Nasıl Geçer

Güncel

Stresten Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Stresten Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi